Trailer dokumentarca ‘Creepy Line’ prikazuje kako Google i Facebook prijete društvu, uključuje Jordana Petersona

Kyle Perisic

Screenshot

Trailer dokumentarca, objavljen na YouTubeu u petak, ima za cilj razotkriti način na koji Facebook i Google ne samo iskorištavaju gotovo svaki aspekt života svojih korisnika za profit, već kako i manipuliraju s njima.

“Rat za vašu slobodu misli već je završio”, piše na zaslonu tijekom trailera dokumentarca pod nazivom “Creepy Line” (Jeziva linija)”.

POGLEDAJTE:

Dokumentarac je dobio ime iz zloglasnog govora Erica Schmidta 2002. godine, izvršnog direktora Googlea u to vrijeme, u kojem je rekao da je cilj politike koju njegova tvrtka slijedi “doći tik do jezive linije i ne prelaziti je”, izvijestio je New York Times 3. ožujka.

Dokumantarac sadrži intervjue s nekoliko visoko-profilnih javnih figura, uključujući kanadskog kliničkog psihologa Jordana Petersona, koji je objasnio kako ovi tehnološki giganti drže veliku moć koja prijeti samom tkivu našeg društva.

“Sve su to besplatne usluge, ali očito je da nisu”, rekao je Peterson. “Vaša interakcija s njima je regulirana na način da im generira prihode.”

Drugi sudionici intervjua u zlokobnom traileru upozoravaju da “Facebook konstantno manipulira svojim korisnicima. Oni to rade pomoću stvari koje unose u news feedove i prema vrstama postova koje omogućavaju svojim korisnicima da vide”.

Google može potisnuti određene rezultate na temelju onoga što oni misle da osoba treba vidjeti, izjavio je drugi.

“Oni vam ne prodaju ništa. Oni prodaju vas”, rekao je drugi glas.

Kolovoško izvješće, kojeg je objavio Digital Content Next, ilustrira kako Google prati svoje korisnike, čak i kad naizgled isključe mogućnosti praćenja, što je naknadno dovelo do tužbe protiv tehnološkog diva vrijednog milijarde dolara, izvijestio je Daily Caller News Foundation.

Facebook konstantno biva uhvaćen u cenzuriranju konzervativnih glasova. Gigant društvenih medija 17. kolovoza “greškom” je uklonio više obrazovnih PragerU videa, izvijestio je DCNF.

“Creepy Line” je produkcija studija Wandering Foot Productions, napisao ga je i producirao Peter Schweizer, a redatelj je M.A. Taylor.

Dokumentarac je bio prikazan na festivalu u Cannesu ovog svibnja, a ponovno otvaranje zakazano je 17. rujna u New York Cityju, prema opisu događaja.