Vozač Indy Cara izgubio sponzora nakon što je njegov OTAC priznao da je koristio rasistički izraz 1980-ih

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/NASCAR

Eli Lilly otkazao je sponzorstvo vozaču Indy Cara, Conoru Dalyju, nakon što je Conorov otac, Derek Daly, priznao da je koristio pogrdni rasistički izraz tijekom radio prijenosa 1980-ih, gotovo desetljeće prije nego što se Conor rodio.

Očekivalo se da će Lilly Diabetics biti glavni sponzor Dalyjevog autombila s brojem 6 u njegovom NASCAR debiju ovog vikenda, ali su u petak izjavili za medije kako “nisu htjeli biti odvraćeni od svojih ciljeva”, nakon priznanja Dereka Dalyja.

“Naše sponzorstvo u subotnjoj utrci bilo je namijenjeno podizanju svijesti o mogućnostima liječenja i resursima za ljude koji žive s dijabetesom. Nažalost, komentari Dereka Dalyja, koji su ovaj tjedan iskrsnuli, odvraćaju s ovog fokusa, stoga smo donijeli odluku da se Lilly Diabetes neće pojaviti na broju 6 u utrci Road America ovog vikenda”, rekla je kompanija u priopćenju. “Mi ostajemo predani našoj misiji podupiranja ljudi s dijabetesom.”

Prošlog tjedna, Derek Daly otkrio je da je sudjelovao u razgovoru uživo s radio voditeljem Indianapolis Coltsa Bobom Lameyjem, koji je završio na način da su obojica Daly i Lamey upotrijebili n-riječ. Daly je u petak priznao da je koristio rasistički izraz.

Lillyjeva odluka da kazni Dalyjevog sina Conora, koji se nije niti rodio u trenutku kad je Daly koristio pogrdni naziv, šokirala je automobilističke fanove i novinare.

Lilly je pristao sponzorirati Conora Dalyja na utrkama Indy 500 i NASCAR Road America kao dio partnerstva s Dalyjem koji ima dijabetes tipa 1. Daly je sudjelovao u Lillyjevoj kampanji kako bi pomogao dijabetičarima tipa 2 da se bolje snalaze sa svojim stanjem pomoću Lillyjevih proizvoda.

Daly je barem bio zahvalan za Lillyjevu podršku u svibnju, što je izrazio u gracioznom tweetu objavljenom u subotu.

Daly je subotnju utrku Road America završio na 30. mjestu.