‘Europljani su šokirani i uplašeni’: Češki premijer oštro kritizirao migrantsku politiku EU

Tyler Durden

Screenshot: YouTube/Daily Mail

U očiglednom nastojanju da se priključi talijansko-mađarskoj “anti-imigracijskoj osovini”, češki premijer Andrej Babis izjavio je kako se Europa mora boriti za svoju kulturu i vrijednosti usred migrantske krize i rekao kako nedavni neredi u Njemačkoj pokazuju kako nekontrolirani priliv migranata može dovesti do ekspolozivnih situacija.

“Chemnitz se nalazi iza ugla!”, rekao je Babis u nedjelju, komentirajući kaos koji je obuzeo istočnonjemački grad prošlog tjedna tijekom pro i anti-migrantskih skupova održanih u tom gradu. “Temeljito sam obašnjavao da je ovo borba za očuvanje naše europske civilizacije i kulture. Mi ovdje ne želimo živjeti u Africi ili na Bliskom istoku. Moramo se boriti za naše vrijednosti.”

“Jeste li vidjeli slike migrantskih brodova koji se kreći prema turističkim plažama? Europljani su šokirani i uplašeni. Ista stvar dogodila se u Chemnitzu. Tamo se nije desilo samo ubojstvo, već ubojstva tinejdžerskih djevojaka i seksualni napadi”, bijesnio je Babis.

Prošlog tjedna, njemački grad Chemnitz postao je poprištem obračuna između anti-migranstkih i anti-fašističkih prosvjednika nakon što je njemački muškarac ubijen u svađi s migrantima iz Iraka i Sirije.

Nasilje koje je uslijedilo bilo je osuđeno od vlasti, a ministar vanjskih poslova Heiko Mass poznao je Nijemce da se odupru desničarskom ekstremizmu, premda je kritizirao mnoge od svojih kolega što su previše lijeni da se suprotstave rasizmu.

Govoreći na češkoj televiziji, Babis je rekao da događaji u Chemnitzu demonstriraju kako priljevi migranata stvaraju eksplozivne situacije, kada se stranci sukobe s građanima rođenima u zemlji. Takvi slučajevi vrlo su opasni za Europu, jer tenzije u Njemačkoj također utječu na susjedne zemlje.

Ministar je također ponovio svoje dugotrajno opiranje pokušajima Europske komisije da prisili njegovu zemlju na prihvaćanje migranata. Oštro je kritizirao postojeće migracijske politike EU i tvrdio da se europske zemlje moraju “ujediniti” kako bi došli do zajedničkog rješenja ove migracijske krize.

Kao što RT navodi, Andrej Babis proveo je prošli tjedan putujući u Italiju, Mađarsku i na Maltu, gdje je tražio solidarnost u svom pristupu rješavanja migrantskog pitanja. Također bi se u srijedu trebao susresti s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu. Ministar vanjskih poslova Maas ranije je tvrdio da EU ne bi trebala prisiljavati svoje pojedinačne članove na prihvaćanje tražitelja azila, što je bio potez kojeg je Babis pohvalio.