Švedska anti-imigracijska stranka spremna na rekordne dobitke na predstojećim izborima

Tyler Durden

Screenshot: YouTube/RoostersStuff

Porast populizma uzrokovao je naglo povećanje popularnosti Švedske demokratske stranke (SD) na anketama koje prethode predstojećim izborima u Švedskoj, koji su zakazani za 9. rujna — stavljajući ih tik do Umjerene strane. Trenutačna stranka na vlasti, Švedski socijaldemokrati (S), međutim, ipak ostaju snažno u vodstvu.

Nekoliko desetaka automobila zapaljenih od strane “obmanute mladeži”, silovanja, seksualni napadi na plivačkim bazenima, napadi na novinare, napadi granatama i seksualni tečajevi koje oganizira vlada kako bi naučila migrante da je 14 godina premlado, nisu dobro sjeli Šveđanima koji su vjerojatno zažalili što su slijedili svoju “feminističku” vladu u primanju više od 400.000 ljudi iz zemalja i kultura koje nisu baš poznate po njihovom prigrljivanju feminizma.

Štoviše, Švedske socijaldemokrate kritizirali su “prosječni radnici, umirovljenici i novi glasači”, koji sada optužuju premijera Stefana Lovfena da je ugrozio dragocjenu socijalnu državu pozdravljajući poplavu tražitelja azila koji se smatraju “ekonomskom i kulturnom prijetnjom” prema profesoru sociologije Stockholmskog sveučilišta, Jensu Rydgrenu.

“Ravnoteža snaga se pomaknula, zbog EU, globalizacije i digitalizacije, a socijaldemokrati više ne mogu držati svoja obećanja”, napisano je nedavno u švedskim novinama Dagens Nyheter, izvijestio je AFP.

Na anketi koju je proveo Sifo, Švedski demokrati, vođeni od Jimmie Åkessona, nalaze se 1 bod ispred Umjerenih, dok su prema Ipsosu Umjereni za isti iznos ispred Demokrata.

Socijaldemokrati premijera Stefana Lofvena, koji dominiraju švedskom politikom od 1930-ih, ostali su najveća stranka u zemlji, ali najvjerojatnije s dosad najnižim zabilježenim rejtingom, kao što to sugeriraju ankete.

Krajnje desni Švedski demokrati (SD) na putu su da ostvare najveći dobitak i nalaze se na drugom mjestu, a slijede ih konzervativni Umjereni, navodi AFP.

I dok je Švedska još uvijek prilično progresivna – donoseći zakone poput očinskih dopusta za nove tate zadržavajući strogu politiku zaštite okoliša kao “najodrživija zemlja na svijetu“, vremena se mijenjaju.

No, ove godine posteri predizborne kampanje signaliziraju promjenu tona u javnoj raspravi: “Ne pozivima za molitvi?”, “Govori švedski da postaneš švedski” i “Mržnja ili rasprava?”.

Niti Lofvenov lijevi blok, niti savez četiriju stranki desnog centra ne vide se kao većinski pobjednici. A oba bloka su isključila mogućnost suradnje s krajnjom desnicom.

Time rečeno, oni možda neće imati izbora nego usvojiti politike koje odražavaju rastuće ogorčenje prema politici otvorenih granica.

zerohedge.com

Porast nacionalizma

Švedska nije prva “utopija otvorenih granica” koja doživljava porast nacionalizma. Njemačka Alternative for Deutschland (AfD) stranka se stabilno održava na 17% prema najnovijoj INSA anketi.

U međuvremenu, talijanska desničarska Liga podigla se na 32,2% u najnovijoj SWG anketi, što je više od 30,3% koliko je iznosila na posljednjoj anketi provedenoj krajem srpnja. Liga je primila 17,4% glasova na općim izborima održanima u ožujku, dok je populistički Pokret 5-zvjezdica dobio 32,7%. Koalicija Lige i Pokreta 5-zvjezdica trenutačno vlada Italijom.

Tko si je mogao zamisliti da bi se socijalistička politika otvorenih granica mogla obiti o glavu. A kad se sjetimo da je Gadafi želio sitnih 5 milijardi eura kako bi držao ilegalnu migraciju iz Sjeverne Afrike pod kontrolom, upozoravajući da je alternativa “crna Europa”.

“Sutra, Europa možda neće više biti europska, nego crna, pošto milijuni [Afrikanaca] želi ući u nju”, rekao je Gadafi 2010. godine. Umjesto toga bilo je “došli smo, vidjeli smo, on je umro.”