POGLEDAJTE: CNN pita Andrew Gilluma kako će financirati zdravstveni plan od 33 trilijuna dolara.

Ryan Saavedra

Screenshot: CNN Video

CNN-ova Dana Bash opetovano je u nedjelju pristikala kandidata za guvernera Floride Andrew Gilluma pitanjem o njegovoj potpori vladinom sustavu zdravstvene zaštite u vrijednosti od 33 trilijuna dolara i na koji način ga misli financirati.

“Studija Sveučilišta George Mason objavljena ranije ovog ljeta, procjenjuje da bi plan ‘Medicare za sve’ koštao vladu 33 trilijuna dolara — to je sa ‘T’ — tijekom slijedećeg desetljeća, što bi očigledno zahtijevalo značajan porast poreza”, rekao je Bash. “Jeste li spremni reći stanovnicima Floride da moraju plaćati puno više poreza kako bi financirali vaš plan zdravstvene zaštite?”

Gillum se prilično mučio kako bi odgovorio na Bashino pitanje i pokušao je skrenuti s teme rekavši da bi program zdravstvene zaštite vrijedan 33 trilijuna dolara mogao uštedjeti vladin novac.

Nezadovoljna Gillumovim odgovorom, Bash ga je nastavila pritiskati pitanjima kako misli financirati astronomsko skupi program.

Gillum je odgovorio tvrdnjom da Florida to ne može učiniti sama; porez ne bi trebalo povećati i da bi se pomoglo 700.000 ljudi, prije nego što je izjavio da je to osobno pitanje za njega te da je imao teško djetinjstvo.

Još uvijek u nemogućnosti da odgovori na pitanje, Gillum je optužio predsjednika Donalda Trumpa i republikanskog kandidata za guvernera Floride Rona DeSantisa za preskupu zdravstvenu zaštitu prije nego što je napokon priznao da će povećati poreze tvrtkama na Floridi kako bi financirao svoj plan.