‘Prvi čovjek’ podbacio na kino blagajnama nakon kontroverze sa zastavom

Paul Bois

“Prvi čovjek”, biografski film Neila Armstronga o slijetanju na Mjesec 1969., nije uspio uzletjeti na kino blagajnama ovog vikenda nakon žestoke rasprave o odluci redatelja Damiena Chazellea o izostavljanju postavljanja američke zastave na Mjesečevu površinu.

“Visceralna povijesna drama ostala je prizemljena u svom domaćem debiju sa zarađenih 16,5 milijuna dolara, unatoč pozitivnim kritikama”, izvijestio je Hollywood Reporter. na međunarodnom tržištu, “First Man” je prošao još gore, zaradivši samo 8,6 milijuna dolara na 22 tržišta. S cijenom produkcije od 70 milijuna dolara plus još 50 do 100 milijuna dolara marketinških troškova, film bi mogao biti veliki gubitak za Universal Pictures.

Unatoč lošim brojkama, Universal je izrazio uvjerenje kako će film s vremenom dobro proći na tržištu nakon što će dobiviti veliku potpore u nadolazećoj sezoni nagrada, tijekom koje se očekuje da bude nominiran za razne vrhunske nagrade.

“Naša glavna publika, odrasli muškarci, ne trče nužno u kino prvog vikenda”, rekao je Jim Orr, predsjednik domaće distribucije Universala. “Imat ćemo dobre rezultate tjednima, ako ne i mjesecima.”

Iako su kritičari gomilali pohvale filmu, što pokazuje ocjena na Rotten Tomatoes od 88%, publika je bila manje entuzijastična. I “Bridge of Spies” i “Argo” debitirali su sumornim rezultatima na kino blagajnama, ali su svejedno zaradili više od 150 milijuna dolara tijekom sezone dodjela nagrada. Međutim, veliko ALI je da nijedan od tih filmova nije bio izložen istoj kontroverzi poput “Prvog čovjeka” nakon što je zvijezda filma Ryan Gosling izjavio da je postavljanje američke zastave namjerno izostavljeno.

“Mislim da je ovo bilo naširoko smatrano kao dostignuće cijelog čovječanstva [i] takvim smo ga odlučili i prikazati”, izjavio je Gosling o odluci.

Nakon što je to čuo, Buzz Aldrin, drugi čovjek koji je hodao po Mjesecu, oštro je kritizirao film izazvavši snažne reakcije. Pošto još nema dokaza da je kontroverza glavni razlog trenutačno loših rezultata filma, vrijeme će reći hoće li se kritički uspjeh “Prvog čovjeka” pretvoriti i u financijski.