4 razloga zašto je Nike odabrao Colina Kaepernicka za lice svoje ‘Just Do It’ kampanje

Ben Shapiro

Screenshot: YouTube/Inside Edition

Dakle, zašto Colin Kaepernick?

Zašto je Nike izabrao za svoju 30. obljetnicu Just Do It kampanje besposlenog quarterbacka, koji nije imao dobar nastup u tri godine, koji je sjedio na klupi godinu dana nakon što je nastupio na Super Bowlu i završio nezaposlen zahvaljujući divljoj nesposobnosti na terenu?

Postoji nekoliko opravdanih poslovnih razloga.

Nike je, vidite, korporacija usmjerena na profit. Postoji stvarna prilika za stvaranje profita u političkom ulagivanju. A ulizivanje Kaepernickovom senzacionalističkom klečanju za vrijeme himne je ultimativno političko ulagivanje. Evo zašto.

1. Nike želi besplatnu promidžbu. Sustavi korporativnog marketinga prosperiraju na besplatnom publicitetu. Viralni marketing je, po definiciji, vrsta marketinga koju ne možete zapravo platiti. A izravnim skakanjem u krupno političko pitanje, Nike je osigurao da će njegova kampanja biti glavni razgovor u gradu, osiguravši na taj način milijarde dolara besplatne marketinške kampanje. Samo čekajte trenutak dok Donald Trump objavi tweet o tome.

2. Predsjednik Trump je nepopularan. Što je s Nikeovim otuđivanjem polovine zemlje — točnije, 53 posto Amerikanaca koji se ne slažu s Kaepernickovim klečanjem za vrijeme himne? To je za Nike u redu. Oni smatraju da će Trump nastaviti tweetati o ovom pitanju, potičući javnost i stvarajući svoj vlastiti cilj više toksičnim. Uostalom, to se desilo u slučaju zastave — javnost je bila više ujedinjena protiv Kaepernicka prije nego što je Trump odlučio progovoriti o tom pitanju.

3. Crni Amerikanci nerazmjerno podržavaju Kaepernickov prosvjed. Gotovo 7 od 10 crnih Amerikanaca podržava Kaepernickov prosvjed, za razliku od 6 od 10 bijelih Amerikanaca koji mu se protive. Dakle, Nike zna da će ova kampanja biti popularna među ključnog demokrafijomm, jer crni Amerikanci narazmjerno troše više novca na odjeću i obuću. Nadalje, na području atletike, crni Amerikanci su često trendseteri, s obzirom na prekomjernu zastupljenost crnaca u atletskim poljima. Kao što Nielsen objašnjava:

“Naše istraživanje pokazalo je da izbor crnih potrošaća ima tzv. ‘cool faktor’ koji je stvorio halo efekt, utječući ne samo na obojene potrošaće, već i općenito na tržište”, rekla je Cheryl Grace, viša potpredsjednica Američkog saveza strateških zajednica i uključivanja potrošača, za Nielsen. “Ove brojke pokazuju da se ulaganje multinacionalnih konglomerata u R&D (istraživanje i razvoj) za razvoj proizvoda i marketinga koji privlače raznolike potrošaće, zapravo prilično dobro isplati.”

4. Crni Amerikanci nerazmjerno sudjeluju u interakciji s korporacijama na društvenim medijima. Konačno, prema Nielsenu:

Zapravo, 38% afričkih Amerikanaca u dobi između 18 i 34 godine i 41% onih starijih od 35 godine kažu da očekuju od brendova koje kupuju da podržavaju društvena pitanja, 4% i 15% više od svojih bijelih kolega. … Afrički Amerikanci imaju veću vjerojatnost od ne-latino bijelih vršnjaka za interakciju s brendovima na društvenim medijima i za korištenje društevnih medija kako bi podržali kompanije i brendove (44% veću vjerojatnost).

Nikeova strategija ima smisla. U političkoj borbi, kapitalist uvijek pobjeđuje.