Bostonski maraton donio odluku da trans žene mogu nastupati u ženskoj konkurenciji

Jena Green

U revolucionarnoj odluci u ponedjeljak, bostonska atletska komisija zaključila je da transrodne žene mogu nastupiti u nadolazećem Bostonskom maratonu kao registrirane, biološke žene.

Dok Bostonski maraton navodno već “nekoliko godina” dopušta transrodnim trkačima da se natječu u utrci, neki su na društvenim medijima nedavno osporili valjanost transrodnih maratonaca.

Raspravu je ponovno pokrenuo Kanadski časopis za trkače nakon što je objavio zanimljivi teskst na tu temu.

Članak pod nazivom “Prve tri transrodne žene pripremaju se za utrku Boston maraton”, potaknuo je interes javnosti nakon što je stavio u središte pozornosti nekoliko transrodnih žena koje planiraju nastup na Bostonskom maratonu kasnije ovog mjeseca.

Članak je izazvao ponovno zanimanje javnosti što se tiče tog pitanja, pri čemu su mnogi tražili da se atletičarima – koji su rođeni kao muški – dopusti da se kvalificiraju i natječu kao žene. Bostonski maraton ima jedno od najstrožih kvalifikacijskih vremena za oba spola, ali kvalifikacijsko vrijeme za ženske atletičarke je nešto sporije.

Ali ovog tjedna Bostonska atletks komisija je popustila. Naveli su da će i dalje tražiti osobne iskaznice maratonaca, ali to također ne mora nužno definirati njihov identitet.

“Ako se takva situacija pojavi, poduzet ćemo sve napore kako bismo je rješili na način koji bi trebao biti fer svim zainteresiranim stranama, s jakim naglaskom na inkluziju”, izjavili su organizatori maratona u intervjuu za NPR (Nacionalni radio).

Ovo je prilično luda stvar, čak i za Boston. Ostavite to ljevičarskom gradu poput Bostona da stavi inkluziju ispred natjecanja.