BIJESNI PAS: General Mattis napao Woodwarda zbog ‘fikcija’ u anti-Trumpovoj knjizi

Novinari su u utorak započeli svoje pavlovijansko pjenjenje na ustima kako bi obilježili objavljivanje lascivne anti-Trump knjige Boba Woodwarda pod nazivom “Strah”. U knjizi, Woodward tvrdi da je ministar obrane James Mattis rekao “bliskim suradnicima da se predsjednik ponašao — i imao razumijevanje — učenika ‘petog ili šestog razreda'”.

U skladu sa svojim nadimkom “bijesni pas”, general Mattis je u utorak navečer objavio nefiltriranu izjavu u kojoj poriče optužbe i kritizira Woodwarda zbog njegovog “jedinstvenog, washingtonskog tipa književnosti.”

“Prezirne riječi o Predsjedniku koje su mi pripisane u Woodwardovoj knjizi nikada nisu izrečene s moje strane ili u mojoj prisutnosti”, kaže generalova izjava. “Dok općenito volim čitati fikciju, ovo je jedinstveno washingtonski tip književnosti, a njegovi anonimni izvori ne daju mu nimalo vjerodostojnosti.”

Nadalje, Mattis je rekao da je politika u stvarnom životu zamršena i zahtijeva temeljite rasprave — rasprave koje su dovele do uspjeha Trumpove administracije kao što su “skoro uništenje ISIS kalifata, jedinstveno sudjelovanje saveznika u troškovima NATO-a, repatrijacija posmrtnih ostataka američkih vojenika iz Sjeverne Koreje i poboljšana spremnost naših oružanih snaga”.

“Ideja da bi pokazao prezir prema izabranom glavnom zapovjedniku, predsjedniku Donaldu Trumpu, ili da bi tolerirao nepoštivanje ureda predsjednika u našem Ministarstvu obrane je proizvod nečije bogate mašte”, zaključio je Mattis.

Predsjednik Donald Trump također je reagirao na Woodwardovu “lošu knjigu”. Predsjednik je porekao da je bilo tko krao materijal s njegovog stola, kao što se tvrdi u knjizi, i rekao da Woodward ima “puno problema s vjerodostojnosti”.

Štoviše, glasnogovornica Sarah Huckabee Sanders i šef osoblja John Kelly zanijekali su Woodwardove tvrdnje. “Ova knjiga nije ništa više od izmišljenih priča, od kojih su mnoge proizašle od bivših nezadovoljnih zaposlenika, a izrečene su kako bi ocrnile predsjednika”, rekla je Sanders. Kelly je odbacio tvrdnju da je nazvao Trumpa “idiotom”, izravno rekavši da “nije istinita”.