BUCHANAN: Hoće li se Trump prikloniti neoconima u Siriji?

Patrick J. Buchanan

Screenshot/WarLeaks

Hoće li predsjednik Donald Trump uskoro vojno intervenirati u sirijskom građanskom ratu? Jer to je upravo ono što on i njegovi savjetnici signaliziraju.

Prošli tjedan, Trump je komentirao kampanju sirijskog predsjednika Bashar Assada za preotimanje posljednjeg uporišta pobunjenika, provincije Idlib: “U slučaju pokolja, svijet će biti jako, jako ljut. A Sjedinjene Države će se također jako razljutiti”.

U ponedjeljak, u priči na naslovnoj stranici pod nazivom “Assad planira napad klorinom, izjavljuje SAD”, Wall Street Journal izvještava da je, tijekom nedavnog sastanka, “predsjednik Trump zaprijetio da će poduzeti masivan napad protiv gospodina Assada u slučaju masakra u Idlibu”.

U Idlibu se nalazi tri milijuna civila i izbjeglica, kao i 70.000 pobunjenika, od kojih je 10.000 pripadnika al-Quaede.

U petak, Washington Post izvijestio je da Trump mijenja američku politiku. Amerika neće uskoro napustiti Siriju.

2.200 američkih trumpa u Siriji ostati će sve dok ne “vidimo izlazak svih iranskih vojnih i proxy snaga i uspostavljanje stabilne, ne-prijeteće vlasti prihvatljive svim Sirijcima”.

“Ne žuri nam se da idemo”, rekao je James Jeffrey, umirovljeni časnik za vanjsku politiku vraćen natrag kako bi baratao sirijskim pitanjem. “Nova politika je da se više nećemo povući do kraja godine.”

Predsjednik Obama povukao je crvenu liniju protiv sirijske uporabe otrovnog plina, koju je Trump proveo bombardiranjima. Sada imamo novu crvenu liniju. Jeffery je rekao da SAD “neće toleritati napad. Točka.”

U editorijalu objavljenom u petak, Post je podbadao Trumpa, nazivajući njegov odgovor Assadovom nemilosrdnom ponovnom osvajanju svoje zemlje “patetično slabim”. Gledanje sa strane i dozvoljavanje sirijskoj armiji uništavanje pobunjenika u Idlibu, rekao je Post, bilo bi “još jedno štetno napuštanje liderstva SAD-a”.

Ono što Trump signalizira, Post zahtijeva, a Jeffrey sugerira, je da bi se, umjesto da dopuste krvavu bitku za ponovno osvajanje provincije Idlib, Sjedinjene Države morale vojno uključiti protiv ruskih i sirijskih snaga i prisiliti ih na povlačenje.

U petak, blizu američkog garnizona u Tanfu, u južnoj Siriji blizu Iraka, američki marinci proveli su vježbu s bojevim streljivom. Svrha: Upozoriti ruske snage da se drže postrani. Amerikanci su proglasili zonu od 35 milja oko Tanfa nepristupačnom. Vježbu marinaca slijedila je ruska obavijest i američko odbijanje plana za ulazak u zonu u svrhu potrage za “teroristima”.

Je li Trump spreman narediti američku akciju protiv ruskih i sirijskih snaga u slučaju da Assad da svojoj vojsci zeleno svijetlo za zauzimanje Idliba? Jer bombardiranje Idliba je već započelo.

Ono što ovo čini više od akademske vježbe je da su Vladimir Putin i iranski predsjednik Hassan Rouhani, na sastanku prošlog petka održanog u Teheranu, rekli turskom predsjedniku Erdoganu da će ponovno zauzimanje Idliba teći po planu.

Erdogan se boji da bi zauzimanje Idliba od strane sirijske vojske moglo poslati stotine tisuća više izbjeglica prema granicama njegove zemlje.

Turska već ugošćuje milijun izbjeglica iz sirijskog građanskog rata.

Ipak, gomilanje sirijskih snaga blizu Idliba i bombardiranje Rusa i Sirijaca sugerira da je koalicija Assad-Putin-Rouhani odlučila prihvatiti rizik sukoba s Amerikancima kako bi okončali pobunu. Ako je tako, to prebacuje lopticu na američku stranu.

Riječi i upozorenja na stranu, je li Trump spreman da nas uvede u sirijski građanski rat protiv snaga koje bi, bez naše intervencije, dobile rat? Kada je Kongres odobrio novi rat?

Koji vitalni američki interes je ugrožen u Idlibu, što dobijamo osiguravanjem uklanjanja svih iranskih snaga i šiijtskih saveznika ili uspostavljenjem “ne-prijeteće vlasti prihvatljive svim Sirijcima” u Damasku?

S uvjetima koje smo si postavili prije našeg odlaska, mogli bismo tamo provesti čitavu vječnost.

Sirijski građanski rat je najvjerojatnije najgora humanitarna katastrofa desetljeća. Što prije završi, tim bolje. Ali Assad, Rusija i Iran nisu započeli taj rat. Niti su Sirija, Rusija ili Iran tražili sukob s američkim snagama, čija misija, uvjeravaju nas, je slamanje ISIS-a i povratak kući.

Trump je dva puta pogodio Siriju zbog njezinog korištenja otrovnog plina, a američki dužnosnici rekli su Journalu da je Assad sada odobrio upotrebu klorina na pobunjenicima u Idlibu. Moskva, međutim, optužuje da se sprema lažna operacija puštanja klorina na civile u Idlibu kako bi se pripremila i opravdala američka intervencija.

Mnogi u ovom rusofobnom gradu pozdravili bi taj sukob s Putinovom Rusijom, a čak više američki rat protiv Irana. Ali to je suprotno od onoga što je kandidat Trump obećao.

To bi predstavljalo trijumf nikad-Trumpovaca, a predsjednik Trump odrekao bi se svoje vanjske politike u korist intervencionista i neokonzervativaca.