Novoobjavljeni e-mail otkrio Googleove predrasude protiv Trumpa u izborima 2016.

Ryan Saavedra

Screenshot: Fox News

Domaćin Fox Newsa Tucker Carlson otkrio je u ponedjeljak u ekskluzivnom segmentu da novopribavljeni e-mail iz središnjice Googlea navodno pokazuje pristranost tehnološkog diva prema Hillary Clinton tijekom izbora 2016. godine.

“E-mail, koji je ovaj show ekskluzivno pribavio, otkriva da je visoko rangirana zaposlenica Googlea upotrijebila kompanijina sredstva kako bi povećala odaziv birača na načine za koje je vjerovala da će pomoći pobjedi Clintonove kampanje na posljednjim izborima”, rekao je Carlson.

E-mail od 9. studenog 2016., pribavljen od Fox Newsa, navodno je došao od Eliane Murillo, bivše šefice multikulturalnog marketinga u Googleu.

“U svom e-mailu, Murillo se hvali raznolikim naporima Googlea da poveća udio Hispanaca na izborima”, rekao je Carlson. “Ona zna da su Latinosi glasali u rekordnim brojevima, pogotovo u državama poput Floride, Nevade i Arizone.”

Carlson je izvijestio da je Murillo rekla da je Arizona “ključna država za nas” i hvalila se da je kompanija “iskoristila svoju moć kako bi osigurala da milijuni ljudi vide određene hashtagove i impresije na društvenim medijima s ciljem utjecaja na njihovo ponašanje tijekom izbora”.

“[Google] je podržavao partnere poput Voto Latino da plati vožnju do biračkih mjesta u ključnim državama”, navodno piše u e-mailu, opisujući pomoć kao “tihu donaciju”.

“Murillo zatim kaže da je Google pomogao Voto Latinu stvoriti oglasne kampanje za promicanje tih vožnji”, rekao je Carlson. “Na kraju svog e-maila, Murillo jasno kaže da je Google radio kako bi pomogao izboru Hillary Clinton.”

“Kada je naposljetku sve bilo rečeno i učinjeno, Latino zajednica izašla je na birališta i potpuno nas iznenadila”, navodi se u e-mailu. “Nikada nismo predvidjeli da bi 29% Latinosa dalo svoj glas Trumpu. Nitko nije.”

“Ako vidite Latino Googlera u svom uredu, molim vas da mu se osmjehnete”, nastavlja e-mail. “Vjerojatno su sada u boli. Možete biti sigurni da Latinosi ovih plavih država trebaju vaše misli i molitve za njih i njihove obitelji.”

POGLEDAJTE:

Ova objava došla je u jeku pritisaka na tehnološkog giganta zbog svojih navodnih predrasuda usmjerenih protiv konzervativaca. Twitter i Facebook također se suočavaju sa sličnom zabrinutošću svojih korisnika.

Predsjednik Donald Trump odigrao je veliku ulogu u dovođenju tog pitanja u centar nacionalne pažnje svojim nedavnim tweetovima u kojima optužuje Google za pristranost.

Nedavno izvješće Washington Examinera otkrilo je da je novoobjavljena studija “pronašla da je 90 posto političkih donacija Googlea, YouTubea i ostalih podružnica Alphabeta otišlo demokratima”.