RATNA ZONA: 52 ubojstva dnevno u Južnoj Africi, dok se vlada sprema ‘redistribuirati’ zemlju bijelaca siromašnim crncima

Amanda Prestigiacomo

Screenshot: YouTube/ABC News (Australia)

Povećana stopa ubojstva u Južnoj Africi navela je ministra policije da svoju zemlju usporedi s “ratnom zonom”.

Nadmašivši svoju već visoku stopu ubojstva, Južna Afrika se suočava s 57 prijavljena ubojstva dnevno. u samo 12 mjeseci, ukupno je ubijeno više od 20.300 ljudi, što je povećanje u odnosu na nešto više od 19.000 ubojstava prethodne godine. Stopa ubojstava u zemlji raste posljednjih šest uzastopnih godina.

“Mnoga ubojstva povezana su s nasiljem bandi u pokrajini Western Cape, čiji je glavni grad Cape Town”, izvijestio je Daily Mail. “Brojka odražava porast od 6,9 posto u odnosu na prošlku godinu, jedan od najviših po glavi stanovnika još od kraja apartheida prije 24 godine.”

Ministar policije Bheki Cele rekao je novinarima: “Pedeset sedam dnevno, tako se ubijaju Južnoafrikanci. To graniči s ratnom zonom, dok je ovdje mir, nema rata u Južnoj Africi.”

“Brojke koje me uvijek plaše su one od ubojstva”, nastavio je Cele. “Južnoafrikanci ne smiju uzeti kao normu da svakodnevno mogu biti oteti, opljačkani i ubijeni. Moramo se suočiti s ovim problemom i promijeniti situaciju na bolje”, dodao je.

Čelnik odbora za nadzor policije, Francois Buekma, nazvao je stopu ubojstva “alarmantnom i potpuno neprihvatljivom”.

Masovni porast zločina i ubojstava dolazi u nestabilnim vremenima. Južnoafrička vlada službeno je započela proces “redistribucije” zemlje bijelih farmera siromašnim crncima zbog navodnih rasnim nepravdi u prošlosti.

Prošli mjesec, Washington Times je izvijestio da su dužnosnici počeli oduzimati zemlju u vlasništvu bijelaca “podnošenjem pravnih akata koji traže eksproprijaciju dviju farmi za jednu desetinu njihove procijenjene vrijednosti”.

“Podnesci, koji uključuju dvije farme divljači u sjevernoj pokrajini Limpopo, dolaze u vrijeme kad vlada Afričkog nacionalnog kongresa nastoji izmijeniti ustav zemlje kako bi dozvolili izravno oduzimanje zemljišta bez naknade. Čelnik ANC-a također je nedavno tvrdio da je čista eksproprijacija ionako sada dozvoljena zbog javnog interesa”, navelo je izvješće.

No, ubojstva bijelih farmera u Južnoj Africi u ovoj nestalnoj zemlji, navodno se dešavaju uz suučesništvo južnoafričkih vlasti.

“Aktivisti govore kako južnoafričke vlasti prešutno odobravaju napade na bijele farmere, od kojih je jedan ubijen svakih pet dana, a policija okreće glavu pred nasiljem”, pisalo je u izvješću Newseeka iz svibnja. “Bijela nacionalistička lobistička grupa AfriForum kaže da su zakonodavci prilikom donošenja prijedloga prošlog mjeseca, koji bi mogao značiti oduzimanje zemlje farmerima bez naknade, poslali poruku da se zemljoposjednici mogu napasti nekažnjeno”, dodalo je izvješće.

“Naša ruralna područja zarobljena su u kriminalnom ratu. Iako južnoafrička vlada opovrgava činjenicu da se ruralna područja suočavaju s krizom nasilja, brojke dokazuju da pretjerano nasilje vlada tim područjima”, rekao je šef sigurnosti AfriForuma Ian Cameron.