Louis Farrakhan predvodio skandiranje ‘Smrt Americi, smrt Izraelu’

Virginia Kruta

Čak i u vrijeme kad je njegova matična zemlja obnovila sankcije protiv Irana, usmjerene na naftnu industriju, vođa američke Nacije islama Louis Farrakhan posjetio je Teheran, predvodeći skandiranje “Smrt Americi! Smrt Izraelu!”

Osim skandiranja, Farrakhan je izravno upozorio Sjedinjene Države rekavši: “Danas, upozoravam američku vladu da su sankcije Iranu velika pogreška.”

Farrakhan je stao na stranu Irana na sastanku s tajnikom iranskog Vijeća svrsishodnosti Mohsenom Rezaeeom, tvrdeći da su se Sjedinjene Države aktivno urotile kako bi uništile Iran i sve muslimane.

“Razumijem kako si neprijatelji spletkarili protiv iranskog naroda i želio bih stati uz vas kako bi zaustavio njihove spletke”, rekao je Razaeeju.

Farrakhan, koji se nedavno našao u vijestima zbog nazivanja Židova “termitima” i zbog bliskih veza s nekoliko istaknutih demokrata, također je napao Sjedinjene Države zbog održavanja bliskih veza sa Saudijskom Arabijom, rekavši da “Sotona” koristi to savezništvo kako bi “podijelio sve muslimane”.

Vođa Nacije islama bio je u Teheranu radi obilježavanja 39. godišnjice preuzimanja američkog veleposlanstva u iranskom glavnom gradu, koje se dogodilo 1979. godine. Iranci su “slavili” glancanjem svojim cipela na američkim i britanskim zastavama i gaženjem imitacija američkog dolara.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani nazvao je obnovljene sankcije “ratnom situacijom” i unaprijed je obećao da ih se neće pridržavati.