Nakon što je Jim Carrey zagovarao socijalizam, venezuelanski novinar mu odgovorio brutalnim činjenicama

Scott Morefield

Screenshot: YouTube/Real Time with Bill Maher

Nakon prošlotjednog Carreyevog gostovanja na HBO-ovom “Real Time with Bill Maher”, tijekom kojeg je glumac inzistirao da demokrati “kažu ‘Da’ socijalizmu, riječi i svemu”, venezuelanski kolumnist Laureano Márquez napisao je u srijedu oštar odgovor u svojoj kolumni za venezuelanski medij Runrunes, u kojem je kritizirao Carreyjev svjetonazor.

“Dragi Jim, doista ti se jako divim, ali ponekad se čini da je nemogućnost hollywoodskih zvijezda da shvate politiku izravno proporcionalna njihovom talentu”, napisao je Marquez, kako je preveo Fox News. “Pročitao sam … da si rekao: “Moramo reći ‘Da’ socijalizmu, riječi [‘socijalizam’] i svemu”. Možda tebi, kao i cijelom čovječanstvu, riječ ‘socijalizam’ zvuči prekrasno.”

Mnogi, objasnio je Marquez, gledaju na socijalizam kao na “antitezu sebičnosti, sinonimu zabrinutosti za druge … podršku najslabijima i njihovim potrebama, traženju zdravlja i edukacije za sve”, ali ekonomski sustav zapravo sadrži “duboke prijetnje”.

“[U] Venezueli, ono što smo shvatili je da naš režim ne samo da nije — za ime Božje — antiteza sebičnosti”, nastavio je. “U Venezueli, dragi Jime, iz onog što sam ti upravo rekao, ne postoji pravedna raspodjela bogatstva; bogatstvo je koncentrirano, kao rijetko prije u našoj povijesti, u vrlo malo ruku.”

“Božjim milosrđem”, pod socijalizmom s malim pristupom najosnovnijim ljudskim potrebama, Venezuelanci pokušavaju pobjeći “na koji god način mogu”.

“[Ovo je] tragedija koja je sastavljena poricanjem režima koji tvrdi da stanovništvu nikada nije bilo bolje.”