FLASHBACK: Evo kako je Clarence Thomas reagirao na optužbe protiv njega

Ryan Saavedra

Screenshot: CNN Video

Tadašnji kandidat za Vrhovni sud, Clarence Thomas, suočio se s optužbama za seksualno zlostavljanje dok je prolazio kroz proces povtrđivanja 1991. godine, nakon što ga je za sud nominirao George H.W. Bush.

11. listopada 1991., Thomas je dao izjavu senatskom odboru nakon što ga je senator Joe Biden (demokrat-Delaware) upitao ima li što reći u vezi s optužbama.

“Senatore, želio bih početi nedvosmislenom, nekategoriziranom izjavom da odbijam svaku pojedinu optužbu protiv mene koja sugerira da sam na bilo koji način vodio razgovore seksualne prirode ili o pornografskim materijalima s Anitom Hill, da sam u bilo kojem trenutku pokušao izaći s njom, da sam u bilo kojem trenutku bio seksualno zainteresiran za nju ili da sam je na bilo koji način zlostavljao”, započeo je Thomas.

“Druga, i mislim još bitnija stvar”, nastavio je Thomas. “Mislim da je ovo danas travestija. Mislim da je ovo odvratno. Mislim da se ovo saslušanje nikada ne bi smjelo održati u Americi. Ovo je slučaj u kojem su ovu ljigu, ovu prljavštinu, istraživali zaposlenici članova ovog odbora, koji su nakon toga procurili informacije medijima, koje su na kraju potvrđene od ovog odbora i prikazane čitavoj našoj naciji u najgledanijem terminu. Kako bi bilo članovima ovog odbora, bilo kojoj od osoba u ovoj sobi ili bilo kojoj osobi u ovoj zemlji da se takve odvratne stvari govore o njemu ili njoj na ovakav način? Ili da se prljavština izvuče i ovi tračevi i laži prikažu na ovakav način? Kako bi to bilo koja osoba podnijela?”

“Vrhovni sud nije toga vrijedan. Nijedan posao nije toga vrijedan. Ja nisam ovdje zbog toga. Ja sam ovdje zbog svog imena, svoje obitelji, svog života i svog integriteta”, rekao je Thomas. “Mislim da je nešto strašno pogrešno u ovoj zemlji kad bilo koja osoba, bilo koja osoba u ovoj slobodnoj zemlji mora biti podvrgnuta ovome.”

“Ovo nije zatvorena soba”, nastavio je Thomas. “Postoja je istraga FBI-a. Ovo nije prilika da se razgovara o teškim pitanjima privatno ili u zatvorenom okruženju. Ovo je cirkus. Ovo je nacionalna sramota.”

“A s mojeg stajališta kao crnog Amerikanca, što se mene tiče, ovo je visoko tehnološko linčovanje arogantnog crnca koji se na bilo koji način udostojio misliti za sebe, raditi za sebe, imati drugačije ideje i to je poruka da ukoliko se na poklonite starom poretku, to je ono što će vam se dogoditi”, izjavio je Thomas. “Bit ćete linčovani, uništeni, iskarikirani od odbora SAD-a — američkog Senata, umjesto obješeni na drvu.”

POGLEDAJTE: