Trumpova administracija otkazala sredstva za testiranje na ostacima pobačenih fetusa na Sveučilištu California San Francisco

Casandra Fairbanks

Trumpova administracija otkazala je 2 milijuna dolara za istraživanje Sveučilišta California San Francisco (UCSF) koje koristi ostatke pobačenih fetusa.

U srijedu, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (HHS) najavilo je da će Nacionalni institut za zdravlje (NIH) prekinuti istraživanja koja uključuju “korištenje ljudskog fetalnog tkiva iz odabranih pobačaja”.

“HHS je produljivao ugovor s UCSF-om svakih 90 dana tijekom provođenja revizije i pregleda”, rekao je odjel u priopćenju. “Trenutačno produljenje ističe 5. lipnja 2019. godine i nakon toga neće biti daljnjih produljenja.”

U priopćenju se navodi kako je “promicanje dostojanstva ljudskog života od začeća do prirodne smrti jedno od glavnih prioriteta administracije predsjednika Trumpa. Revizija i pregled pomogli su informirati politički proces koji je doveo do odluke administracije da prekine intramuralno istraživanje — istraživanje koje se provodilo unutar Nacionalnog instituta za zdravlje — koje uključuje korištenje ljudskog fetalnog tkiva iz odabranog pobačaja. Intramuralno istraživanje koje zahtijeva stjecanje novog fetalnog tkiva iz odabranog pobačaja se neće provesti.”

U prosincu, NIH je objavio mogućnost financiranja istraživanja u visini od 20 milijuna dolara kako bi se razvili, demonstrirali i potvrdili alternativni modeli koji se neće oslanjati na ljudsko fetalno tkivo.

CNS Newsw je izvijestio da je istraživanje UCSF-a, pod nazivom “Humanizirani modeli miša za razvoj HIV terapeutika”, koristilo pobačeno fetalno tkivo između 18 i 24 tjedana gestacije.

“Činjenica je da pobačeno fetalno tkivo nije korišteno za stvaranje lijeka za bilo koju bolest. Međutim, novac poreznih obveznika doprinio je industriji koja potiče trgovinu dijelovima tijela pobačenih beba. Nema apsolutno nikakvog razloga za korištenje ovih groznih ostataka kad postoje etičke i učinkovite alternative, uključujući ljudske matične stanice iz pupčane vrpce te matične stanice periferne krvi odraslih osoba”, izjavio je predsjednik Vijeća za istraživanje obitelji Tony Perkins u izjavi nakon priopćenja.