Googleovi e-mailovi pokazuju kako su zaposlenici pokušali utjecati na rezultate pretraživanja kako bi naškodili Trumpovoj agandi

Ryan Saavedra

Screenshot: Fox News Video

Fox News-ov Tucker Carlson izvijestio je u četvrtak navečer da nedavno zadobijeni e-mailovi Googleovih zaposlenika prikazuju kako su zaposlenici planirali “utjecati” na Googleovo traženje u svrhu promicanja određenih skupina i pojmova u rezultatima pretraživanja koji su bili u suprotnosti s predsjednikom Donaldom Trumpom i planovima njegove administracije.

“Posjedujemo interne dokumente koji nam pokazuju da su Googleovi zaposlenici raspravljali o korumpiranju tvrtkine tražilice kako bi promicali propagandu stotinama milijuna naivnih korisnika”, rekao je Carlson.

“Nedugo nakon preuzimanja dužnosti, predsjednik Trump izdao je sada poznatu ‘zabranu putovanja'”, nastavio je Carlson. “Gotovo istodobno nakon toga, Googlevovi zaposlenici počeli su planirati načine kako bi potkopali izvršnu odredbu predsjednika.”

“29. siječnja, Googleova marketinška menadžerica po imenu Mackenzie Thomas poslala je e-mail skupini kolega zaposlenika: ‘Trenutačno se širom marketinškog odjela vrte velike ideje’, napisala je”, rekao je Carlson. “Ideje kako reagirati na Trumpovu naredbu.”

Tucker je rekao da je među Thomasovim idejama bila da se “aktivno suprotstavlja algoritamsko pristranim rezultatima pojmova za pretraživanje kao što su ‘Islam’, ‘Meksiko’, ‘Latino’, i tako dalje”.

Carlson je objasnio da e-mailovi znače da su zaposlenici Googlea željeli “mijenjati rezultate pretraživanja iz političkih razloga, kako bi ih u određenim slučajevima učinili pozitivnijima”.

POGLEDAJTE:

Carlson je rekao da je Thomas također predložila promicanje linkova za davanje donacija organizacijama koje su se borile protiv Trumpove zabrane putovanja.

Voditelj Fox Newsa nastavio je napomenuvši da se činilo kako ostali zaposlenici Googlea snažno odobravaju te ideje.

“Menadžer proizvoda [nerazumljivo] odgovorio je na ovaj način: ‘Mi smo apsolutno unutra, Mackenzie. Što god trebaš, sastavit ćemo popis organzacija s Merrill i [nerazumljivo]'”.

“Jedan drugi zaposlenik po imenu Stacey Chen dodala je skupine za koje je mislila da bi Google trebao promicati, poput ACLU, Projekta za obranu imigarcije, Američko-arapski odbor protiv diskriminacije i Nacionalnog centra za imigraciju”, nastavio je Carlson.

Carlson je istaknuo da su se sve te skupine snažno protivile Trumpovoj imigracijskoj politici.

Google je na e-mailove koje je dobavio Fox News, odgovorio izjavom: “Njihovi e-mailovi bili su samo kolekcija ideja, od kojih nijedna nije provedena. Google nikada nije manipulirao svojim rezultatima pretraživanja ili modificirao bilo koji od svojih proizvoda kako bi promicao određenu političku ideologiju — bilo u tekućoj kampanjskoj sezoni, tijekom izbora 2016. ili nakon izvršne odredbe o imigraciji predsjednika Trumpa. Naši procesi i politika ne bi dopustili bilo kakvu manipulaciju rezultatima pretraživanja u svrhu promicanja političke ideologije.”