Ben Shapiro demontira podcjenjivački pogled Bernieja Sandersa na Ameriku

James Barrett

Ben Shapiro Election Special

U prvoj od niza serija izbornih specijala na Fox News u nedjelju navečer, glavni urednik Daily Wirea Ben Shapiro zatvorio je emisiju reagirajući na podcjenjivačke komentare bivšeg predsjedničkog kandidata i vjernog demokratskog socijaliste Bernieja Sandersa upućene Sjedinjenim Američkim Državama.

“Ovog tjedna, Bernie Sanders (nezavisni-Vermont), službeni omiljeni glupan demokratskog establišmenta, rekao je što mu Amerika znači”, rekao je Shapiro. “Učinio je to tijekom nastupa s navodnom komičarkom Sarom Silverman, koja je uglavnom poznata po pričanju prljavih riječi glasom malene djevojčice.”

Shapito je tada pustio isječak vječno čangrizavog Sandersa u kojem gunđa:

“Ne smijemo čak ni koristiti prljave riječi. Ovo je Senat Sjedinjenih Država … Mi samo izgladnjujemo malu djecu, bombardiramo kuće i autobuse s djecom i dajemo porezne olakšice milijarderima, ali ne koristimo prljave riječi.”

Sandersov “ignorantski i nimalo smiješni” pogled na zemlju, rekao je Shapiro, važno je pomnije razmotriti jer “otkriva ozbiljni jaz u načinu razmišljanja američke tvrde ljevice u odnosu na ostatak zemlje”.

“U pogledu tvrde ljevice, univerzalne tegobe su jedinstveno krivnja Amerike; specifične dobre stvari zapravo su rezultat univerzalne kulture. Dakle, siromaštvo: krivica Amerike. Slijetanje na Mjesec: postignuće cijelog svijeta. Rat: krivica Amerike. Uspješno globalno gospodarstvo: postignuće cijelog svijeta”, rekao je Shapiro.

“Tvrda ljevica vjeruje da je Amerika grozno, zlo mjesto, zasnovano na temeljima rasizma, seksizma, bigotizma, homofobije. Svi naši pretenciozni govori o ljudima koji su stvoreni jednakima s neotuđivim pravima — sve to je samo krinka za patrijarhalnu, heteronormativnu, cisrodnu strukturu moći koja lišava autsajdere njihove uloge. To je pogled Howarda Zinna, Hollywooda i Bernieja Sandersa. To je zašto mnogi na ljevici kleče pred zastavom. Zastava je simbol jedinstveno loše nacije s jedinstveno lošom idejom”, nastavio je.

“Sve to je apsolutno pogrešno”, naglasio je Shapiro. “Američko utemeljiteljsko uvjerenje — vjerojanje u Bogom dana osobna prava zaštićena od ograničene vlade i čuvana moralnim ljudima — postiglo je upravo suprotno od onoga što govori Sanders. Ne, Amerika ne izgladnjuje malu djecu. America diže malu djecu iz siromaštva. Moć slobodne trgovine predvođene od Amerike i ekonomije slobodnog tržišta ublažilo je globalno siromaštvo brže od bilo koje sile u povijesti čovječanstva. Mi smo motor svjetskog prosperiteta — a taj motor ide snažno. Prema Svjetskoj banci, tijekom posljednja tri desetljeća, ekstremno globalno siromaštvo palo je za 74,1 posto. Doslovno stotine milijuna ljudi izdiglo se iz siromaštva zahvaljujući snažnom američkom gospodarstvu i njegovim sudjelovanjem u svjetskom gospodarstvu.”

A što je sa Sandersovom tvrdnjom da “izgladnjujemo malu djecu”? Shapiro je demontirao i tu hiperboličku tvrdnju citirajući izvješće Roberta Rectora i Rachel Sheffield iz zaklade Heritage:

“Siromašno dijete ima više šanse da posjeduje kabelsku televiziju, kompjuter, plazma TV sa širokim zaslonom, X-box ili TiVo u svojoj kuće nego da bude gladno.” Prema Pew Research, “SAD stoje iznad ostatka svijeta” u smislu bogatstva: 56% Amerikanaca ima visoki dohodak prema globalnim standardima, 32% ima viši-srednji dohodak. Samo 2% Amerikanaca je siromašno prema globalni standardima.

Shapiro je također razgradio ideju da najbogatijih “jedan posto” ne plaća svoj “fer udio”, ukazujući da najbogatijih 1 posto “plaća 39 posto saveznih poreza na dohodak”. Top 10 posto plaća 70,6 posto saveznih poreza na dohodak. Donjih 50 posto po prihodima plaća manje od 3 posto naših saveznih poreza na dohodak. Američki porezni sustav je progresivniji od bilo kojeg sustava u drugim razvijenim zemljama na svijetu, prema Washington Postu.”

Shapiro se tada posvetio ružnoj Sandersovoj kleveti “bacanja bomba na kuće i autobuse pune djece”. “Podsjetimo samo senatora Sandersa da je Amerika porazila ropstvo, nacizam i komunizam — pa, da budemo pošteni, on je možda još uvijek malo rastrgan zbog ove posljednje stvari”, rekao je. “Amerika je prolila više krvi i blaga branivši slobodu drugih od bile koje druge zemlje u povijesti svijeta. Unija je izgubila nekih 365.000 vojnika u Građanskom ratu kako bi oslobodila robove: 117.000 u Prvom svjetskom ratu kako bi držala Europu slobodnom od njemačkog imperijalizma; 405.000 Amerikanaca poginulo je u Drugom svjetskom ratu kako bi držali svijet slobodnim od fašizma; 37.000 poginulo je kako bi održalo Južnokorejce slobodnima: 58.000 poginulo je u uzaludnom pokušaju držanja vijetnamskog naroda slobodnim; više od 2.000 u nastavku pokušaja oslobađanja Afganistana od svojih terorističkih gospodara; i da, 4.500 u nastavku pokušaja da se oslobodi Irak.”

“To ne znači da Amerika nije radila pogreške”, nastavio je. “Ali američki borbeni muškarci i žene bili su humaniji u potrazi za slobodom drugih od bilo koje druge borbene sile u povijesti čovječanstva, a svijet je zbog toga kretao prema demokraciji i slobodi.”

Shapiro je zaključio izravnom porukom za Sandersa.

“Dakle, senatore Sanders, želio bih vam reći točno mjesto kamo možete ići”, rekao je. “Ali, nalazim se na Fox News. A na Fox News, baš kao i u Senatu, još uvijek nije dopušteno psovati.”