ERICKSON: Hrabri novi svijet

Erick Erickson

Borba za potvrdu Bretta Kavanaugha prenijela je Sjedinjene Države u hrabri novi svijet sirove, primalne politike. Mnogo Amerikanaca koji su se dosad odupirali plemenskim pozivima, bit će prisiljeni odabrati strane. Za mnoge u koaliciji desnog centra, koji su se dosad odupirali pritisku priklanjanja predsjedniku Trumpu, ova saslušanja su napokon to učinila.

Ono čemu smo svjedočili je odvratno pokazivanje partizanskog ponašanja demokrata, koji su spremni iskoristiti traumatiziranu ženu protiv dobrog, nevinog čovjeka. Nema sumnje da je, nakon što smo vidjeli njezino svjedočenje, Christine Blasey Ford bila žrtva nekakve davno nanesene traume. Također nema sumnje da sudac Brett Kavanaugh nije taj koji ju je nanio.

Uz pomoć tužiteljice iz Arizone po imenu Rachel Williams, republikanski senatori živjeli su na procesu koji je Ford doveo do svjedočenja. Ford se nije mogla prisjetiti datuma i opetovano je proturječila svom pisanom svjedočenju. Nije se mogla sjetiti da je dala bilješke Washington Postu, koji je izvijestio da se oslanjao na bilješke njezinog terapeuta. Nije se sjećala vremenskog okvira u posljednjih nekoliko mjeseci. Zapravo, jedino što se mogla sjetiti bilo je Kavanaughovo ime.

Sve osobe s Fordinog popisa svjedoka su, zapravo, odbacile njezina sjećanja. Ford je zatvorila svoje svjedočenje bacivši svoju doživotnu prijateljicu pod autobus: tvrdila je da bi se Leland Keyser, navodna svjedokinja, sjetila događaja da njeno zdravlje nije loše. Ono što se ustanovilo je da je senatorica Dianne Feinstein uputila Ford progresivnoj, aktivističkoj odvjetnici. Odvjetnica je organizirana poligraf test za Ford i pokrila troškove. To je vrlo neobičan potez. Feinstein je, drugim riječima, uputila Ford vrlo partizanskoj odvjetnici, koja je još prije intervjuiranja Kavanaugha bila povezana s pokretom otpora. Ušutjela je tek nešto prije glasanja.

Također smo naučili da su Fordini odvjetnici i demokratski senatori uskratili od nje činjenicu da su senatori bili voljni posjetiti je u Kaliforniji kako bi se susreli s njom u privatnosti. Ona to nije znala. Njezin strah od letenja je također preuveličan od strane njezinog tima. Zaključila je svoje svjedočenje prilično emotivno, ali nije bilo potkrijepljeno bilo kakvim činjenicama ili svjedocima. Samo jedna izjava je, od svih prikupljenih izjava njezinih prijatelja, imenovala Kavanaugha. Jedina izjava koja je sadržavala njegovo ime bila je ona njenog supruga.

Nakon njezinog emocionalnog i potresnog svjedočenja, republikanci su se uspaničili i bojali se da je Kavanaughova nominacija propala. Kavanaugh se nije samo iskupio, već je ujedinio koaliciju desnog centra. Majke diljem Amerike prepoznale su svoje vlastito dijete iznova zlostavljano u Kavanaughovoj ogorčenoj, ljutitoj, uplakanoj reakciji. Demokratima je jedino preostalo postavljati mu pitanja o konzumiranju pive i vicevima o prdenju. Kavanaugh je opetovano odbijao njihove napade i uspio preokrenuti tijek saslušanja.

Posljedice Kavanaughovog saslušanja daleko su od samog demokratskog pokušaja da iskoriste traumatiziranu ženu kako bi uništili nevinog čovjeka. Ford je izjavila kako je željela ostati šutjeti, ali novinari su se pojavili u njezinoj učionici i maltretirali je. Kavanaugh je ispričao kako su njegovi prijatelji konstantno maltretirani od novinara. Noć prije svjedočenja, NBC News iskoristio je informaciju procurenu od demokrata kako bi objavio vijest da je iskrsnula još jedna optužiteljica. Ispalo je da je to bilo anonimno pismo anonimne osobe koja se žalila zbog Kavanaughovog napada, ali je odbila izaći u javnost. Demokrati su nakon toga za curenje informacije optužili republikance.

Američki mediji ponovno su se žrtvovali u korist demokrata. Liberalni novinari napali su Kavanaugha radi njegovog bijesa zbog lažnih optužbi da predvodi bandu grupnih silovatelja. U onome što je izgledalo kao koordinirana razmjena tekstova, novinari i demokratski operativci iznosili su mišljenja da bi bilo loše da takva samouvjerena osoba sjedi na Vrhovnom sudu. Drugi su tvrdili da su republikanski senatori lagali kada su ispravno istaknuli da je New York Times odbio objaviti neke navode jer se optužiteljica u svom prisjećanju nije čak mogla sjetiti je li Kavanaugh bio krivac.

Novinari koji se ulagivali Ford zbog njene emocionalnosti, poplavili su od bijesa kad je Kavanaugh na lažne optužbe za silovanje reagirao emotivno i suznih očiju. Ušli smo u hrabri novi svijet američke politike, kada se obje strane nadaju osobnom uništenju svojih protivnika, a tisak se u potpunosti priklonio ljevici.