GODINU DANA KASNIJE: Još uvijek nema odgovora za pucnjavu u Las Vegasu

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/Guardian News

Godinu dana nakon pucnjave u Las Vegasu — jednog od najvećih incidenata masovne pucnjave u američkoj povijesti — vlasti još uvijek kopaju, pokušavajući saznati zašto je napadač otvorio vatru na festivalu Route 91 Harvest, ubivši 58 ljudi i ranivši više od 850.

Od prošlog 1. listopada, iskrsnuo je jasniji vremenski slijed događaja, koji je pratio napadača od njegovog doma do Mandalay Bay Resort & Casina u kojem je uskladištio, u jednom od hotelskih “panoramskih apartmana”, 23 puške i stotine komada streljiva, pretvarajući svoju sobu u pravi arsenal.

Ubrzo poslije 10 sati navečer, pucač je razbio dva hotelska prozora i kišom metaka zasuo područje na kojem se održavao festival, koje se nalazilo dobrano ispod i preko Las Vegas Boulevarda, iz Mandalay Baya. Koristeći tri kamere koje je instalirao u hodniku hotela, pucač je držao podalje hotelske zaštitare, policiju i odgovorne za hitne slučajeve nekoliko minuta, prije nego je što upucao samog sebe.

SWAT timovi provalili su u sobu oko 11 navečer, samo da bi našli mrtvog ubojicu i sobu napunjenu stotinama čahura.

Međutim, u mjesecima koji su slijedili, vlasti nisu došle bliže razumijevanju zašto je investitor u nekretnine koji je postao profesionalni kockar, počino masovno ubojstvo, izvještava Wall Street Journal.

10-mjesečna istraga, koja je intervjuirala na stotine svjedoka, prijatelja i članova obitelji pucača (i njegovu dugogodišnju djevojku), “kao i pretraživanje njegovih kompjutera, telefona i internet povijesti”, nije otkrila nikakve terorističke veze ili bilo kakve očite mentalne bolesti. Pucač nije ima snažna politička ili vjerska uvjerenja i, iako je imao neka kockarska dugovanja, bio je daleko od siromašnog.

Umirovljeni FBI profiler rekao je Wall Street Journalu da je pucač bio “outlier” što se tiče masovnih ubojica. Bio je stariji, bez javnog profila, bez manifesta na društvenim medijima ili oproštajnog pisma i bez zapisa o prethodnom “problematičnom” ponašanju. Prema njegovim prijateljima i obitelji, pucač nije ima popis “pritužbi” i nije spominjao nikakve ciljeve, iako je istraga FBI-a pokazala da je izvidio druga potencijalna mjesta zločina.

FBI i Metropolitanska policijska uprava Las Vegasa obećala je nastaviti kopati. Za sada, održati će memorijalnu službu kako bi oplakali žrtve.