Senat glasao za završetak rasprave o Kavanaughovoj nominaciji. Glasanje za konačnu potvrdu očekuje se u subotu.

Joseph Curl

Screenshot: YouTube/Guardian News

Senat je u petak konačno zaključio tjednima dugu spornu raspravu oko kandidata predsjednika Trumpa za Vrhovni sud Bretta Kavanaugha, glasajući 51-49 kako bi završio raspravu i pripremio se za subotnje glasovanje o njegovom potvrđivanju.

Među klebljivim republikancima koji su glasali “da” su senator Jeff Flake iz Arizone i Susan Collins iz Mainea. Demokratski senatori Joe Manchin iz Zapadne Virginije također je dao glas “da”. Republikanska senatorica Lisa Murkowski glasala je protiv konačnog glasovanja o Kavanaughovoj nominaciji.

Još uvijek je nejasno kako će Collins glasati o konačnoj potvrdi. “Dati ću svoj glas u korist daljnje procedure konačnog glasovanja i objaviti ću svoje namjere o tome kako ću glasati za potvrdu kanije danas”, rekla je novinarima u petak.

Prije glasovanja za završetak rasprave, vođa senatske manjine, Chuck Schumer, rekao je da je Kavanaughova nominacija neamerička. “Ovaj bunar je od samog početka zatrovan”, rekao je Schumer. Tvrdio je da su republikanci, a ne demokrati odgađali proces. “Ne krivim ih. Oni imaju manjkavog kandidata”, rekao je Schumer.

Ljutiti Chuck Grassley, republikanac iz Iowe i čelnik Odbora za pravosuđe, rekao je u Senatu da je to “bila namještaljka od samog početka”. “Ono što su ljevičarske skupine i njihovi demokrati napravili sucu Brettu Kavanaughu nije ništa manje od čudovišnog”, rekao je.

Sada kad su senatori glasali za daljnji postupak Kavanaughove nominacije, morati će omogućiti još dodatnih 30 sati za proceduralnu raspravu, što znači da je konačno glasovanje na rasporedu u subotu tijekom poslijepodneva.

U još jednom čudnom zapletu, republikanski senator iz Montane, Steve Daines, rekao je da u subotu planira nazočiti vjenčanju svoje kćeri i da možda neće biti dostupan za glasovanje.

Republikanci si mogu dopustiti gubitak jednog “da” glasa, što bi značilo da bi krajnji rezultat bio 50-50, ali bi u tom slučaju uskočio potpredsjednik Mike Pence i svojim glasom okončao pat poziciju u korist republikaca.

“Sve će biti u redu”, rekao je Daines novinarima u petka na Capitolu. “Ovaj vikend ćemo imati novog suca na Vrhovnom sudu i ja ću dovesti svoju kćer pred oltar.”