WALSH: FBI sad mora istražiti Christine Ford. Evo zašto.

Matt Walsh

Screenshot: YouTube/Guardian News

FBI je završio istragu Bretta Kavanaugha i izgleda kao da bi nepravedno optuženi sudac mogao biti na putu ka potvrdi u Senatu. Nadamo se da će, za njega i njegovu obitelj, ova noćna mora uskoro završiti.

Naravno, demokrati su nezadovoljni zaključcima istrage FBI-a jer FBI nije našao ništa. Oni žele još jednu istragu. Što se toga tiče, zapravo se slažem s njima. Kad se Kavanaugh jednom potvrdi, možda bi trebalo pokrenuti još jednu istragu — istragu o Christine Ford, njezinim odvjetnicima i senatskim demokratima. Postoji dovoljno dima koji bi indicirao da je sve ovo bilo visoko koordinirano političko plaćeno ubojstvo. Ukoliko je to slučaj — ako je uistinu postojala bilo kakva koordidancija, u bilo kojem obliku — onda bi ovo bio jedan od velikih skandala u američkoj političkoj povijesti.

Razmotrimo dokaze koji potencijalno ukazuju na nešto zlokobno:

1) Leland Keyser, prijateljica (pretpostavljam bivša) Christine Ford koja je zanijekala da je bilo kad prisustvovala zabavi koju je opisala Ford ili da je ikada upoznala Bretta Kavanaugha, sada izvještava da je bila prisiljavana da promijeni ili da “ponovno razmotri” svoje svjedočanstvo. Tko je navodno vršio taj pritisak na nju? Nitko drugi no Monica McLean, umirovljena agentica FBI-a i prijateljica Fordove koju je, prema izjavama bivšeg dečka dr. Ford, Ford trenirala kako proći test na detektoru laži. Kada je bivši dečko inicijalno ispričao tu priču, pretpostavljalo se da je McLean samo nasumična prijateljica. Sada saznajemo da je cijelo ovo vrijeme bila duboko umiješana.

2) Christine Ford odbila je predati svoje bilješke s terapije ili bilo kakvu dokumentaciju od svog poligrafskog testa. Ako govori istinu, ti materijali bili bi izuzetno značajan dokaz u njezinu korist. Ukoliko ne govori istinu, ti materijali mogli bi uništiti njezin slučaj i, u najmanju ruku, otvoriti je optužbama za krivokletstvo. Činjenica da ne želi predati ove dokaze čini se da ukazuje na to da je u pitanju ova potonja kategorija, a ne prva.

3) Još uvijek postoji mnogo konfuzije oko načina na koji su ove optužbe prvobitno izjveštene, a zatim objavljene javnosti. Demokrati su znali za Ford nekoliko tjedana, a opet su je čuvali u tajnosti. Što su u međuvremenu radili? Zašto su toliko dugo čekali? Koliko je komunikacije bilo između Ford i demokrata? Koji je bio sadržaj te komunikacije? Ova tajnovitost je sumnjiva i trebali bi je istražiti savezni istražitelji.

4) Chuck Grassley poslao je sinoć pismo odvjetnici dr. Ford, tražeći je po treći put da se predaju svi relevantni dokumenti. Posljednji odlomak njegovog pisma osobito je zanimljiv:

Ponovno vas pozivam, po treći put u pisanom obliku, da predate bilješke s terapije, materijale s poligrafa i komunikaciju s Washington Postom na koje se dr. Ford oslanjala kao dokaze. Kao dodatak dokazima koje sam zatražio 2. listopada, u svjetlu nedavno otkrivenih informacija, molim vas da dostavite evidencije ili opise izravne ili neizravne komunikacije između dr. Ford ili njezinih predstavnika i bilo kojeg od slijedećih: (1) američkih senatora ili njihovog osoblja, pogotovo ureda senatora Feinstein i Hirono, osim vaših komunikacija sa mnom i članovima mog osoblja prilikom priprema za saslušanje 27. rujna; (2) navodnih svjedoka koje je utvrdila dr. Ford (Leland Keyser, Mark Judge i Patrick “P.J.” Smyth); i (3) Debbie Ramirez, Julie Swetnick ili njihovih predstavnika.

Ovo slijedi istu liniju ispitivanja koju je istražila tužiteljica na prošlotjednom saslušanju. Čini se da republikanci imaju snažne razloge za sumnju da su te različite stranke koordinirale iz scene. Opet, koja je bila priroda te koordinacije? Zašto su uopće koordinirali ili komunicirali? Zašto bi iskrena žena s istinitim tvrdnjama trebala voditi bilo kakve razgovore s političkom opozicijom čovjeka kojega optužuje? I zašto bi trebala razgovarati s drugim optužiteljima? Sada znamo da je netko blizak dr. Ford vršio pritisak na Leland Keyser; što je ostalim svjedocima? I tko je uputio McLean da napravi taj poziv?

Postoje mnoga ključna pitanja koja i dalje trebaju odgovor. Kavanaugh je bio u potpunosti oslobođen optužbi, ali Ford, njezin tim i senatski demokrati morali bi se naći pod mikroskopom. Koordinirane klevetničke kampanje uništavaju nevine živote i potkopavaju naš sustav vlasti. Analitičar CNN-a rekao je jučer da je sve ovo “samo politika“. Ne, ovo je puno više od toga. Ukoliko je ovo bio proračunati napor za laži, kleteve i krivokletstvo — kao što svakako izgleda — onda to nije “politika” već zločin, a svi uključeni morali bi provesti nekoliko godina u zatvorskoj ćeliji.