Christine Blasey Ford neće poduzimati daljnje akcije protiv Bretta Kavanaugha

Ashe Schow

Screenshot: YouTube/Guardian News

Odvjetnici Christine Blasey Ford izjavili su da neće poduzimati daljnje akcije protiv kandidata za Vrhovni sud Bretta Kavanaugha, kojeg je Ford optužila za seksualni napad u vrijeme kad su oboje bili maloljetnici.

Odvjetnica dr. Ford, Debra Katz, rekla je Dani Bash u petak na CNN-u da njezina klijentica neće tražiti Kavanaughov opoziv ukoliko će biti potvrđen na Vrhovni sud. Također je istaknula da njezina klijentica ne žali što je istupila s navodima koji nisu bili potkrijepljeni. Bash je pitala Katz i drugog odvjetnika dr. Ford, Lisu Banks, hoće li Ford tražiti Kavanaughov opoziv ukoliko demokrati preuzmu kontrolu u Senatu nakon izbora za Kongres.

“Profesorica Ford nije tražila od mene ništa slično”, rekla je Katz. “Ono što je učinila jest da je istupila i svjedočila pred Odborom za pravosuđe Senata i suglasila se surađivati s bilo kakvom istragom FBI-a i to je ono što je ona tražila ovdje.”

Banks je rekla da je Ford samo željela ispričati svoju priču Odboru za pravosuđe i da ne žali što je to učinila.

“Ne smatram da osjeća bilo kakvo žaljenje. Mislim da osjeća kao da je učinila ispravnu stvar”, rekla je Banks. “A to je bilo ono što je željela učiniti, pružiti ovu informaciju odboru kako bi mogli donijeti najbolju moguću odluku. I mislim da još uvijek misli da je to bila ispravna odluka, tako da ne smatram da žali zbog toga.”

Ford je rekla da ju je Kavanaugh pritisnuo na krevet kad je imala 15 godina, a on 17, pokušao skinuti njezinu odjeću i stavio ruku preko njenih usta kad je pokušala vrištati. Imenovala je tri druge osobe koje su navodno prisustvovale malom okupljanju na mjestu incidenta, ali svo troje je izjavilo da se ne sjeća takve zabave. Ford nije nikome spominjala događaj sve do terapije parova 2012. godina — kada se Kavanaughovo ime počelo spominjati u kontekstu potencijalnog kandidata za Vrhovni sud u slučaju pobjede Mitta Romneyja na predsjedničkim izborima. Tada je samo rekla da je doživjela seksualni napad od osobe koja je sada vrlo važna u Washingtonu. Kasnije je rekla svom suprugu i prijateljima da je to “savezni sudac”.

Nije imenovala Kavanaugha sve do ljeta 2016. godine, kad se njegovo ime pojavilo na popisu potencijalnih kandidata za Vrhovni sud predsjednika Donalda Trumpa.

Njezini odvjetnici nisu spomenuli podnošenje policijskog izvještaja protiv Kavanaugha, kao što su mnogi spomenuli da u državi Maryland, gdje se incident dogodio, ne postoji zastara.