Kavanaugh potvrđen glasovima 50-48

Frank Camp

Screenshot: YouTube/Guardian News

U subotu poslijepodne, nakon nekoliko tjedana pohotljivog nacionalnog pokrivanja glede optužbi za seksualno zlostavljanje protiv kandidata za Vrhovni sud Bretta Kavanaugha, glasao je američki Senat. Konačni rezultat bio je 50 glasova “ayes” i 48 “nays”.

Prije glasovanja, vođa senatske većina Mitch McConnell (R-KY) održao je govor pred Senatom u koje je hvalio Kavanaugha kao “pedantnog i posvećenog javnog službenika”, dodajući:

I da, sada smo proučili rezultate sedam, sedam FBI-ovih pozadinskih istraga — ispitivanja koja nisu donijela nikakve potkrijepljujuće dokaze bilo kakvog prethodnog nedoličnog ponašanja, već su oni u skladu s onim što znamo o kandidatovom neprikosnovenom karakteru. Ova povijesno visoka planina dokaza sažima se u jednu jasnu poruku: Sudac Brett Kavanaugh je među onima najboljima što naša zemlja može ponuditi. On će učiniti senat i državu ponosnom. On će s ponosom služiti na našem najvišem sudu. On neupitno zaslužuje potvrđivanje i zemlja zaslužuje takvog suca na Vrhovnom sudu.

McConnell je govorio o uspaljenoj prirodi procesa nominacije, ističući da su ulozi bili “puno veći” s Brettom Kavanaughom. Zatim je istaknuo citat senatorice Susan Collins (R-ME) iz njezinog obraćanja Senatu u petak, u kojem je rekla da “kada su strasti najviše uspaljene, pravda je najviše ugrožena”.

Nastavio je:

Svi znamo da su događaju posljednjih tjedana napregnuli uljudnost zemlje i rasplamsali plamen stranačkog neslaganja, ali ono još kritičnije, testirali su našu samu predanost temeljnim načelima pravednosti i pravde. …

Glas za potvrđivanje suca danas je također glas davanja jasne poruke onoga što je Senat. Ovo je institucija kojoj su dokazi i činjenice važni. Ovo je institucija kojoj su dokazi i činjenice važni. Ovo je komora u kojoj politika zastrašivanja i osobnog uništenja ne odnosi pobjedu na kraju dana. Ovo je tijelo čiji sami članovi podržavaju istu predanost američkoj pravdu koju tražimo u sucima koje ispitujemo.

Današnje glasanje za potvrdu suca Kavanaugha je glasanje za okončanje ovog kratkog, mračnog poglavlja u povijesti Senata i okretanje stranice prema svjetlijom sutrašnjici.

McConnell je zatim izjavio da bi Senat mogao, kao savjetodavno tijelo, “glasati za odvraćanje od mraka” i “postaviti presedan što se tiče pravednosti i prosudbe” glasanjem za Bretta Kavanaugha.

Nakon McConnellovog govora, potpredsjednik Mike Pence dopustio je da se glasovanje nastavi.

U tom trenutku, više prosvjednika je počelo vrištati. Potpredsjednik je više puta zatražio uspostavljanje reda na galerijama. Nakon što su vrišteći prosvjednici udaljeni, a glasovi se ponovno prebrojavali, više prosvjednika počelo je skandirati: “Sram vas bilo! Sram vas bilo!”

Tijekom glasovanja, senatorica Lisa Murkowski (R-AK), koja je odlučila glasati protiv Kavanaugha, “uparila” se sa senatorom Steveom Dainesom (R-MT), koji je trebao dati svoj glas za Kavanaugha, ali je pohodio vjenčanje svoje kćeri i nije mogao prisustvovati subotnjem glasanju na Capitolu.

Murkowski je izjavila: “S mojim prijateljem, senatorom iz Montane gosp. Dainesom, koji ovog poslijepodneva ispraća svoju kćer do oltara, u slučaju svojeg prisustva glasao bi ‘da’. Ja sam glasala ‘ne’. Par neće izmijeniti ishod glasovanja: stoga povlačim svoj glas.”

Ovo uparivanje neutraliziralo je glasove senatorice Murkowski i senatora Dainesa bez da je utjecalo na krajnji rezultat, što je omogućilo Dainesu da bude sa svojom kćeri.

Ubrzo nakon glasovanja, predsjednik Trump posla je tweet s čestitkom Senatu, dodajući kako će brzo “potpisati [Kavanaughovu] Ovlaštenje za imenovanje i biti će službeno prisegnut.”