Demokrati se zaklinju da će istražiti Kavanaugha ukoliko pobjede u studenom

Emily Zanotti

Demokrati nisu završili sa sada već sucom Vrhovnog suda Brettom Kavanaughom. Prema barem jednom istaknutom demokratu, zastupniku Jerryju Nadleru (D-NY), u planu je nastavak istraživanja navoda dr. Christine Blasey Ford čim demokrati ponovno steknu kontrolu nad barem jednom kućom Kongresa.

Nadler tvrdi da nije “željan” da preuzme zadaću “savjetovanja” predsjednika o tome hoće li Kavanaugh i dalje biti sposoban za poziciju koja mu je dodijeljena, ali ukoliko će trebati, on će predvoditi Odbor za pravosuđe Doma u beskompromisnoj istrazi Kavanaughove prošlosti.

“To je nešto što nismo željni učiniti”, rekao je Nadler. “No, Senat je propustio obaviti pristojan ustavom propisani posao savjetovanja i pristanka i morati ćemo učiniti nešto kako bismo osigurali uzajamne provjere, zaštitili vladavinu zakona i legitimnost jedne od naših najvažnijih institucija.”

Nadler je rekao da, ukoliko završi na čelu (on će predvoditi Odbor za pravosuđe ukoliko demokrati prezmu kontrolu Doma u studenom), da će podnijeti sudski nalog za zapise poslane od FBI-a Bijeloj kući, koji sadrže pojedinosti o optužbama podnesenim protiv Kavanaugha od najmanje dva optužitelja, dr. Ford i Deborah Ramirez. Također će predvoditi istragu o tome je li Bijela kuća komunicirala s FBI-om i pokušala postaviti parametre istrage o Kavanaughovoj prošlosti.

Osim toga, “odbor bi također tražio intervjue s Kavanaughovim optužiteljima i desecima potencijalnih svjedoka koji su identificirani posljednjih dana, od kojih većinu nije kontaktirao FBI. Također je rekao da će pozvati na svjedočenje FBI direktora Christophera A. Wraya”, izvještava Washington Exminer.

Postoji opasnost u ovom planu: Čini se kako je Kavanaugh postao točka paljenja za repubikance, koji su se ujedinili iza njegove nominacije i izgledaju spremni izraziti svoje gnušanje prema demokratima na izborima u studenom. Demokrati žele održati oblak sumnje nad sada potvrđenim sucem Vrhovnog suda kako bi obojili bilo koju odluku koju bi mogao donijeti, no pritom bi mogli nastaviti inspirirati republikance da poduzmu akcije.