Biološki muškarac osvojio naslov na Svjetskom prvenstvu u biciklizmu za žene

Peter Hasson

Screenshot: YouTube/Rachel M

Biološki muškarac koji se identificira kao transrodna žena, pobijedio je u nedjelju na utrci Svjetskog prvenstva u biciklizmu u konkurenciji žena.

Rachel McKinnon, profesor na Charleston koledžu, pobijedio je u disciplini ženskog sprinta dobne kategorije 35-39 na ICI Masters Svjetskom prvenstvu u biciklizmu koje se održava u Los Angelesu.

McKinnon, predstavnik Kanade, je u borbi za zlato pobijedio Carolien Van Herrikhuyzen iz Nizozemske i američku biciklisticu Jennifer Wagner.

McKinnon je proslavio pobjedu na Twitteru napisavši: “Prva transrodna žena svjetski prvak… ikad.”

Screenshot: Twitter

Dopuštavanje nastupa biološkim muškarcima koji se identificiraju kao transrodne žene bilo je kontroverzno pitanje, jer su kritičari tvrdili da to dovodi ženske natjecatelje u nepovoljnu poziciju.

McKinnon nije odmah vratio e-mail koji ga je tražio komentar za ovaj članak.

U siječnju ove godine, USA Today prenio je McKinnonovu izjavu u kojoj je iznio argument protiv potiskivanja testosterona bioloških muškaraca kao uvjeta za natjecanje u ženskoj konkurenciji.

“Ne možemo imati ženu legalno priznatu kao transrodnu u društvu, a ne isto tako prepoznatu u sportu”, rekao je McKinnon za USA Today.

“Usredotočavanje na prednost u izvedbi uglavnom je nevažno jer je ovo pitanje prava. Ne bismo trebali biti zabrinuti da će transrodni ljudi preuzeti Olimpijske igra. Umjesto toga, trebali bismo biti zabrinuti oko pravednosti i ljudskih prava.”

McKinnon je također usporedio ograničenja koja su uvedena biološkim muškarcima koji se natječu na ženskim natjecanjima s rasnom segregacijom.

“Ovo je veće od sporta i radi se o ljudskim pravima”, rekao je McKinnon za USA Today.

“Povlađivanje pogledima cisrodnih ljudi, to potiče ugnjetavanje transrodnih ljudi. Kada je riječ o proširenju prava manjinskom stanovništvu, zašto bismo pitali većinu? Kladim se da je mnogo bijelaca bilo ljutito kad smo rasno desegregirali sport i dozvolili nastup crncima. Ali morali su se suočiti s tim.”