CURL: Elizabeth Warren je lažljivica i to je istina

Joseph Curl

Screenshot: YouTube/Late Night with Seth Meyers

Senatorica Elizabeth Warren je lažljivica. I već dugo je lažljivica, ali u ponedjeljak je odlučila objaviti dokaz da je lažljivica, dokaz u obliku rezultata testiranja DNK.

Članica Demokratske stranke iz Massachusettsa desetljećima je tvrdila da je dijelom američka Indijanka, da je njezina majka indijanskog podrijetla. Tu priču ispričala je na način da je ta obiteljska linija tako nedavna da su roditelji njezinog oca rekli svom sinu da “ne može oženiti [Warrenovu majku] jer je dijelom Cherokee i Deleware Indijanka”. Morali su pobjeći kako bi se oslobodili rasizma.

Predsjednik Trump uživa u ismijavanju Warren nametnuvši joj nadimak “Pocahontas” i to je senatorici jasno ušlo pod kožu. Stoga, s njenim ambicijama za 2020. koje se pojavljuju na horizontu, Warren je odlučila napraviti DNK test kako bi dokazala svoje dugogodišnje tvrdnje.

Ups. To nije ispalo baš dobro.

Rezultati testiranja pokazali su da je možda imala američko-indijanskog pretka — prije šest do 10 generacija. To znači da je negdje između 1/64 do 1/1024 američka Indijanka. Kako bismo stavili te pojmove u postotke, to znači da se nalazi između 1,562 posto i 0,0924 posto. To dakle znači da je negdje između 98,437 posto i 99,9 posto bijela.

Sada, možda mislite da je netko tko je 99,9 posto — ili čak 98,4 posto — bijeli, hmmm, bijeli, je li tako? Pogrešno. Budalo! Vi sigurno niste član mainstream medija.

Nakon što su objavljeni rezultati DNK, CNN je objavio priču pod naslovom: “Elizabeth Warren objavila DNK test sa ‘snažnim dokazima’ o američko-indijanskom porijeklu”. Daily Beast također je pozdravio veliku pobjedom člankom naslovljenim: “Elizabeth Warren bori se protiv Trumpovog ‘Pocahontas’ izrugivanja DNK testom koji potvrđuje američko-indijanske korijene“.

Stoga, da, službeno smo ušli u “Zonu sumraka” ljudi, u kojoj se možete nazvati dijelom američka Indijanka iako ste 99,9 posto bijela. Ovo je ponavljanje slučaja Rachel Dolezal, bivše aktivistice za građanska prava koja je postala zloglasna zbog svoje tvrdnje da je crna, a zapravo je bijela, europskog podrijetla, bez ikakvih crnih ili afričkih predaka.

Dolezal je to sve objasnila jednostavno tvrdeći da se ona “identificira” kao crna. A upravo to je ono što je Warren činila godinama: identificirala se kao američka Indijanka.

Warren je sebe navela kao Indijanku u Udruzi američkog imenika pravnih škola i prema Boston Globe, ona je “promijenila svoju etničku pripadnost iz bijele u onu američke Indijanke na Pravnom fakultetu Sveučilišta Pennsylvanija, na kojem je predavala između 1985. do 1995. i na Pravnom fakultetu Sveučilišta Harvard, na kojem je bila stalni član osoblja počevši od 1995.”

Neki kritičari kažu kako je dobila mjesto na Harvardu zbog svoje tvrdnje da je američka Indijanka. “Pravni fakultet na Harvardu devedesetih godina je reklamirao Warren, tada profesoricu na Cambridgeu, kao američku Indijanku”, izvijestio je CNN prošlog studenog. “Oni su je odabrali, priznala je kasnije Warren, zbog toga što se navela kao manjina u Udruzi američkog imenika pravnih škola.”

1997., članak u Fordham Law Review prepoznao je demokraticu kao “prvu ženu od boje” na Pravnom fakultetu Harvarda. Warren je čak poslala recepte američko-indijanskoj kuharici naslovljenoj “Pow Wow Chow”, koja je izdana 1984. od Muzeja pet civiliziranih plemena u Muskogeeju, državi Oklahomu. Ona je sve svoje podneske potpisala s “Elizabeth Warren — Cherokee”.

No ništa od toga nije bilo istinito — mainstream mediji su to znali već dulje vrijeme. Godine 2016., Washington Post je napisao da “smo utvrdili da oslanjanje Warren na obiteljsku tradiciju, umjesto na službenu dokumentaciju u svrhu podnašanja etničkog zahtjeva, izaziva ozbiljnu zabrinutost o njezinoj prosudbi”.

Trump je vijesti dočekao oduševljenjem. “Sada kad se njezina tvrdnja o indijanskom podrijetlu dokazala prijevarom i laži, Elizabeth Warren bi se trebala ispričati zbog počinjenja ove prijevare protiv američke javnosti. Harvard ju je nazvao ‘osobom od boje’ (nevjerojatna prijevara), i ne bi je uzeo da nije bila!”, napisao je u tweetu.

A unutar ovoga leži temeljni problem: Warren se “identificirala” kao američka Indijanka godinama, jednostavno iz razloga što je to bilo sredstvo za postizanje cilja. Iskoristila je svoju tvrdnju o američko-indijanskom podrijetlu za profesionalni i osobni probitak. Lagala je o tom navodnom nasljeđu i kada je uhvaćena u toj laži, još bezobzirnije je tvrdila da je jedna desetina od jedan posto indijanske krvi čini Indijankom.

Njezina najnovija tvrdnja da je američka Indijanka otkriva Warren kao prijevaru — lažljivicu. Amerikanci ne vole lažove. I dok je pokušala staviti ovaj problem s kredibilitetom pod tepih daleko prije same utrke za predsjednika, samo ga je učinila mnogo, mnogo većim. Ako će lagati o nečemu toliko besmislenom, kako će joj netko vjerovati o pitanjima koja su uistinu važna?

Jedna stvar je sigurna: Ako Warren osvoji demokratsku nominaciju, Trump će je zvati “Pocahontas” sve do Izbornog dana 2020.

Iako bi je jednostavno mogao početi nazivati onim što zbilja jest: lažljivicom.