KONAČNO: Trump najavio rezanje državne potrošnje

Ashe Schow

Screenshot: YouTube/PBS NewsHour

Jedan od najvećih problema za mnoge konzervativce tijekom Trumpove administracije — ili bilo koje druge republikanske administracije u tom smislu — je nastavak trenda povećavanja potrošnje čak i kad stranka otvoreno vodi kampanju na manjem deficitu.

Čini se kako je Trump konačno počeo obraćati pažnju na stopu državne potrošnje, rekavši u srijedu da namjerava zamoliti svakog od svojih tajnika kabineta da proračun za slijedeću godinu smanji za 5%. Trump je istaknuo zahtjev prije sastanka kabineta.

“Prošle godine, prve godine, morao sam nešto poduzeti u vezi vojske. Vojska se raspadala, bila je iscrpljena, bila je u očajnom stanju i to je razlog zbog kojeg smo posljednje dvije godine dali 700 milijardi i 716 milijardi dolara”, rekao je Trump. “Morao sam dati demokratima, ja to zovem ‘potraćenim novcem’, stvari koje osobno nikada ne bih odobrio, ali morali smo to učiniti kako bi izglasali budžet jer nemamo dovoljno republikanskih glasova da to učinimo bez njih.”

Kao što Hill ističe, Trumpove primjedbe o rezanju budžeta bile su pomalo nejasne.

“Nije bilo jasno je li Trumpova namjera bila smanjiti potrošnju za fiskalnu godinu 2019., koja je počela ranije ovog mjeseca”, izvijestio je Hill. “Predsjednik je već potpisao zakon o troškovima za oko tri četvrtine ukupne diskrecijske potrošnje za 2019. godinu.”

Trump je također ukazao kako vojska neće vidjeti povećanje proračuna.