Evo što je nestali saudijski novinar Jamal Khashoggi napisao u svojoj posljednjoj kolumni za Washington Post

Aaron Colen

Screenshot: YouTube/The Intercept

Dok izvješća opisuju potencijalno jezivi kraj života saudijskog novinara Jamala Kashogghija, Washington Post objavio je posljednju kolumnu koju je napisao prije smrti.

Khashoggi, za kojeg se vjeruje kako je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, zagovarao je u svojoj posljednjoj kolumni veću slobodu tiska u arapskim nacijama.

“Arapski svijet treba modernu verziju starih transnacionalnih medija kako bi građani mogli biti informirani o globalnim događajima”, napisao je Khashoggi. “I još važnije, trebamo osigurati platformu za arapske glasove.”

Washington Post primio je kolumnu od Khashoggijevog prevoditelja dan nakon njegovog nestanka u Turskoj. Novine su odlagale njegovo objavljivanje, u nadi da će se Khashoggi vratiti.

“Post je odgađao objavljivanje jer smo se nadali da će se Jamal vratiti kako bismo ga zajedno mogli urediti”, napisala je urednica Karen Attiah. “Sada moram prihvatiti: to se neće dogoditi. Ovo je posljednji njegov članak koji ću urediti za Post.”

Khashoggi je bio strastveni zagovornik širenja slobodne tiska u arapskom svijetu, shvaćajući kako je nedostatak informacija olakšao despotskim vladama kontrolu nad svojim građanima.

“Arapske vlade dobile su odriješene ruke kako bi nastavile s ušutkavanjem medija u sve većem obimu”, napisao je Khashoggi. “Postojalo je vrijeme kad su novinari vjerovali kako će internet osloboditi informacije od cenzure i kontrole uobičajene tiskanim medijima. Ali te vlade, čije samo postojanje ovisi o kontroli informacija, agresivno su blokirale internet.”

Kao netko tko je u prošlosti glasno kritizirao saudijsku vladu, Khashoggi je osudio nedostatak posljedica za vlade koje potiskuju informacije. Kao primjer naveo je Saleha al-Shehija, saudijskog novinara, koji je osuđen na pet godina zatvora zbog izjava usmjerenih protiv saudijske vlade.

“Takvi potezi više ne uzrokuju negativne reakcije međunarodne zajednice”, napisao je Khashoggi. “Umjesto toga, te akcije obično potaknu brzu osudu, nakon koje još brže uslijedi tišina.”

Attiah je napisala da je Khashoggi vjerojatno platio najvišu cijenu za cilj u kojeg je vjerovao.

“Ova kolumna savršeno oslikava njegovu predanost i strast za slobodu u arapskom svijetu”, napisala je Attiah. “Slobodu za koju je očigledno dao svoj život. Biti ću zauvijek zahvalna što je prije godinu dana odabrao Post kao svoje posljednje novinarsko utočište i dao sam priliku da radimo zajedno.”