Meksiko poduzeo mjere protiv migrantskog karavana iz Hondurasa nakon Trumpovog zahtjeva

Carlos Garcia

Predsjednik Donald Trump izdao je iznenađujuću poruku zahvale Meksiku zbog njihovih nastojanja da zaustave migrantski karavan koji se iz Hondurasa kreće prema američkoj granici.

Predsjednik je Tweetao svoju zahvalu Meksiku, zemlji koju je često žestoko kritizirao zbog ilegalne imigracije, i objavio je video njihovih akcija koje su poduzeli protiv migrantskog karavana.

“Hvala Meksiku, veselimo se suradnji s tobom!”, tweetao je.

Predsjednik je bio žestok u svojim prethodnim izjavama usmjerenima prema karavanu koji je u subotu krenuo prema američkoj granici brojeći nekih 1.000 migranata. Neki izvještaju govore da je ta brojka došla do 4.000 na putu kroz Guatemalu i prema Meksiku.

Trump je zaprijetio da će prekinuti pomoć Hondurasu, što je očito potaknulo pritvaranje i deportaciju vođe i organizatora karavana u Guatemali.

U četvrtak, tweetao je zahtjev upućen Meksiku da zaustavi “juriš” migranata.

“Osim zaustavljanja sve novčane pomoći tim zemljama”, tweetao je, “koje očigledno nemaju gotovo nikakvu kontrolu nad svojim građanima, ja moram, u najoštrijem smislu, zamoliti Meksiko da zaustavi ovaj juriš — a ukoliko to ne učini biti ću prisiljen pozvati američku vojsku i ZATVORITI NAŠU JUŽNU GRANICU!..”