ERICKSON: Odgovor na Khashoggija trebao bi biti odmjeren

Erick Erickson

Screenshot: YouTube/Wall Street Journal

Jamal Khashoggi bio je saudijski novinar koji je postao disidentom. Pobjegao je iz Saudijske Arabije 2017. godine i nastanio se u Sjedinjenim Državama. Počeo je pisati za Washington Post. Dana 2. listopada 2018., u dobi od 59 godina, Khashoggi je posjetio saudijski konzulat u Istanbulu sa svojom zaručnicom, Hatice Cengiz.

Cengiz je čekala pred konzulatom dok je Khashoggi ušao kako bi pribavio dokumente koji pokazuju da se propisno razveo od svoje bivše supruge. Khashoggi se nikada nije vratio. Turska vlada govori da ga je saudijska vlada ubila. Točnije, Turci tvrde da je, još uvijek živ, odvučen na stol, prikovan i raskomadan. Sada postoji spekucija da su Saudijci potom otopili njegovo tijelo u kiselini.

Američke medijske kuće neumorno puštaju izvješća temeljena na izvorima u Turskoj koji tvrde da postoji audio snimka događaja. Neki su tvrdili da je Khashoggi prenosio audio putem Apple sata. Turci su dali vrlo detaljne opise audio snimke. Prema njima, saudijski konzul Mohammed al-Otaibi prigovorio je zbog komadanja tijela u njegovom uredu i zbog toga primio prijetnje saudijskih agenata. Turci također tvrde da je liječnik, doveden kako bi obavio komadanje tijela, savjetovao saudijskim agentima da slušaju glazbu tijekom postupka.

Iako posjedujemo ove vrlo specifične detalje, do vremena pisanja ovog članka stvarna audio snimka još nije objavljena. Ako se Turcima može vjerovati, postoji određena razina namjere u ovom ubojstvu. Petnaest ljudi, uključujuči liječnika, stiglo je u Tursku u tu svrhu. Neki govore da je razlog Khashoggijevog ubojstva bio taj što je prilično dobro povezan s kraljevskim i političkim establišmentom Saudijske Arabije. Znao je stvari. Dakle, nagađaju ovi ljudi, prijestolonasljednik Mohammed bin Salman dao ga je ubiti.

Postoji nekoliko stvari koje bi trebalo navesti u svemu ovome, a to su stvari kojima nije posvećena velika pažnja.

Prvo, da Khashoggi nije bio novinar Washington Posta, teško je povjerovati da bi američki mediji pridavali toliko pažnje kao u ovom slučaju. Svi Amerikanci su, svake godine, podvrgnuti ispcrpnim izvješćima o kišnim i snježnim olujama u New Yorku i Washingtonu iz razloga što su mediji toliko usredotočeni na same sebe. Iako se ne smije umanjivati ili opravdavati ono što se desilo u ovom slučaju, moramo također biti svjesni da je pokrivanje ovog događaja takvo iz razloga što je Khashoggi radio za elitne establišmentske novine.

Drugo, pretpostavljajući da su Saudijci uistinu ubili Khashoggija, Sjedinjene Države bi trebale poduzeti akcije koje bi spriječile ovakvo ponašanje u budućnosti. Ako se Sjedinjene Države ne bi pozabavile ovom situacijom, to bi postavilo opasni presedan drugim nacijama da loše tretiraju članove naših medija i ostale američke interese. Moramo odgovoriti.

Treće, naš odgovor treba biti odmjeren našim strateškim savezništvom s režimom Saudijske Arabije. Nalazimo se u razdoblju povećane globalne napetosti i Rusija i Kina bi bez sumnje voljele da Saudijska Arabija preusmjeri svoju lojalnost. Hladna i okrutna činjenica jest da svi volimo reći da Sjedinjene Države ne bi trebale poslovati s problematičnim likovima. Ali istina je da to čini svaka nacija, a ukoliko Saudijska Arabija neće biti naš saveznik, biti će nečiji drugi. Svaki odgovor mora biti odmjeren duž te dvije linije — linija odvraćanja od ponavljanja takvog slučaja i linija savezništva kojeg želimo zadržati.

Naposljetku, nedvojbeno je istina da postoji mnogo stranih i domaćih ljudi i institucija koje glasno vrište zbog ove situacije jer žele potkopati savezništvo Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država. Ne smije se zaboraviti da je prethodna administracija rado i spremno počela remetiti ovo savezništvo putem nuklearnog sporazuma s Iranom. Mnogi od najglasnijih glasova protiv Saudijske Arabije su isti oni koji su se najviše protivili ukidanju sporazuma predsjednika Trumpa.

Ono što je saudijski režim učinio je grozno. Sjedinjene Države moraju reagirati. No, trebamo imati na umu da najglasniji glasovi protiv Saudijske Arabije imaju skrivene motive i da bi bilo bolje da Saudijska Arabija ostane naš saveznik na Bliskom istoku.