Nestala, pretpostavlja se mrtva, osoba za koju niste čuli

Ashe Schow

I dok se mediji fokusiraju na Jamala Khashoggija, starog prijatelja Osame bin Ladena koji piše za Washington Post, što ga automatski čini junakom, nestala je još jedna međunarodna figura i vjerojatno je mrtva, prema izjavama njegove vlastite žene.

Ranije ovog mjeseca, Daily Wire izvijestio je o nestanku tadašnjeg predsjednika Interpola Menga Hongweija. On je, kako se izvješćuje, otišao u Kinu u posjet obitelji, poslao supruzi tekst s “knife emoji” i porukom “Čekaj moj poziv”, a potom nestao. Francuska policija otvorila je istragu (sjedište Interpola nalazi se u Francuskoj) i zatražila informacije od kineske vlade. Dan kasnije, Interpol je primio Mengovo pismo ostavke, a Kina je tvrdila da se istražuje zbog podmićivanja.

Meng je sa svojom obitelji živio u Francuskoj nakon što je postao prvi kineski državljanin na čelu Interpola, međunarodne policijske organizacije. Također je bio potpredsjednik kineske javne sigurnosti.

Mengova supruga, Grace, koja se prvi put obratila međunarodnim medijima nakon što je povjerovala u nestanak svog supruga, sada govori BBC-u da ne zna je li on uopće živ.

“Mislim da je ovo politički progon. Nisam sigurna da je živ”, rekla je Grace. “[Kineska komunistička partija] je brutalna. Oni su prljavi.”

Guardian izvještava da Menga mogu držati po novom kineskom obliku pritvora, “liuzhi”, što znači “zadržavanje u pritvoru”. Bivši sustav pritvora, “shuanggui”, koristio je mučenje. Pritvor nadzire Nacionalno nadzorno povjerenstvo, agencija osnovana ove godine i zadužena za istraživanje korupcije u vladi.

“Pod liuzhi, pritvorenicima se i dalje može uskraćivati pristup pravnom savjetniku ili obitelji u trajanju do šest mjeseci, a zagovornici za ljudska prava ne vjeruju da će ono biti puno bolje”, napisao je Guardian. “U svibnju je vozač nisko-rangiranog dužnosnika u provinciji Fujian umro nakon mjesec dana pod liuzhijem. Kad je rodbina vidjela njegovo tijelo, ono je bilo prekriveno modricama, a lice unakaženo.”

Grace je uzela veliki rizik ovakvim načinom govora o kineskoj vladi, ali rekla je da osjeća kako se mora suprotstaviti.

“Ova stvar pokazuje… to znači da mogu učiniti bilo što. Ne mogu zamisliti. [Nema] nikakvih ograničenja. Ovo je sada također za cijelu Kinu”, rekla je. “To je razlog zašto se moram suprotstaviti, jer ne želim druge supruge i djecu da se suočavaju s ovakvim stvarima poput mene.”

Grace je rekla da već tjednima nije čula ništa od supruga.