ERICKSON: Koliko dugo je možemo zadržati?

Erick Erickson

Isti dan kad su cijevne bombe stigle do CNN-a, ureda Baracka Obame i doma Hillary Clinton, New York Times je objavio ono što je progresivnom fanatiku izgledalo kao fikcija koja opisuje ubojstvo predsjednika Donalda Trumpa od strane Tajne službe potpomognute Rusima.

Nakon što je James Hodgkinson pokušao masovno ubojstvo republikanskih članova Kongresa, Washington Post objavio je čanak o mrskoj retorici koja izaziva nasilje, usredotočivši se na desničarski radio. Samo prošli tjedan, netko je pokrenuo napad ricinom na dom republikanske senatorice Susan Collins. Srećom, to nije bio pravi ricin. Slično tome, netko je poslao bijeli prah nekolicini viših dužnosnika vojske, uključujući ministra obrane, Jamesa Mattisa.

Rulja je otjerala Teda Cruza i njegovu suprugu iz restorana u Washingtonu, a domaćini CNN-a, Brooke Baldwin i Don Lemon izgrdili su republikance zbog korištenja riječi “rulja”, na koju se Baldwin obratila kao “‘R’ riječi”. Prošli tjedan, čovjek se suočio s republikanskim senatorom iz Kentuckyja, Mitchom McConnellom, zgrabio McConnellove ostatke hrane u restoranu i bacio ih na ulicu.

U napadu kojeg mediji nisu popratili, čovjek u Kaliforniji izvukao je nož ‘skakavac’ i pokušao ubosti republikanskog kandidata za Kongres. Na sreću, kandidat je udario potencijalnog atentatora prije no što je čovjek uspio izvući oštricu oštećenog noža. Isto tako, netko je zapalio ured Republikanske stranke u Wisconsinu.

Izvjestitelji se fiksiraju na svaku Trumpovu riječ na pozornici o tome kako je tisak neprijatelj naroda, ali okreću glavu od Baracka Obame kad govori hispanskim glasačima da su republikanci njihovi neprijatelji. Tisak oplakuje kad Donald Trump podijeli tweet koji prikazuje dizanje u zrak CNN-a, ali taj isti tisak dao je propusnicu Obami kad je svojim pristašama rekao da donesu pištolje na obračun noževima. Samo prošlog lipnja, u Central Parku, glumci su izvodili Shakespeareovog Julija Cezara s glumcem u ulozi Cezara obučenim poput Trumpa. Izboden je do smrti. Zamislite reakciju da je glumac bio obučen kao Obama.

Kad god bijeli nacionalisti marširaju ulicama, tisak i progresivni aktivisti pokrivaju čiste riječi kao nasilje. U međuvremenu, tisak i progresivni aktivisti u velikoj mjeri opravdavaju nasilje Antife i ostalih progresivnih skupina.

Bez obzira na to što se dogodilo u našem političkom diskursu koji donosi nasilje, američki tisak i njihovi progresivni saveznici drže predavanje republikancima i konzervativcima zbog njihove ljutnje, retorike i nasilja. Kad progresivci eksplodiraju u nasilju, ostavljeni smo s predavanjem kako je to zapravo Trumpova krivnja ili jednostavno krenu dalje.

Godinama nakon što su tvrdnje da je Sarah Palin bila sukrivac u pokušaju atentata na kongresnicu Gabrielle Giffords temeljito razotkrivene, uredništvo New York Timesa i novinar Washington Posta navodili su njezino sudioništvo u tom napadu. Ali ukoliko naglasite da je to lažna vijest, bit ćete optuženi za napad na tisak.

Obje strane u američkoj politici sve češće se ponašaju kao da živimo u kleptokraciji trećeg svijeta. Obje strane postale su sve kreštavije i sve više uvjerene da druga strana nije samo protivnik, već inherentno zla. To ih čini lakšim za uništiti.

Neki konzervativci, nakon ovotjednih bombaških incidenata, odmah su pretpostavili da iza toga stoje neki progresivci kako bi ocrnili desnicu i u svrhu mobilizacije progresivaca. Neki progresivci su širili priče da republikanci i Rusi surađuju kako bi ukrali izbore i uskratili crnim ljudima pravo glasa. Postali smo nacija koja bi radija vjerovala lažima nego prihvatila manje zanimljive priče i činjenice.

Nesumnjivo, neki progresivci vrištat će da je sve ovo “whataboutism” kako bi se pažnja skrenula s prošlotjednog bombaškog incidenta. Zapravo, treba naglasiti da su obje strane sve više iracionalne, ali jedna strana se čini posebno opsjednuta propovijedanjem o nasilju druge strane dok istodobno ignorira ili opravdava vlastito.

Predsjednik Trump bi trebao prestati napadati medije kao neprijatelja, iako je tisak izgleda sve više u ratu sa samom istinom, npr., pokrivanje Bretta Kavanaugha. Osim toga, demokrati bi trebali okončati svoje javno fantaziranje o ubojstvu predsjednika i optuživanje republikanaca da sa svakom političkom inicijativom ubijaju ljude. “Republika, ako čćte je uspjeti zadržati”, rekao je Benjamin Franklin. Koliko dugo je još možemo zadržati?