Migranti iz karavana odbili ponudu Meksika za školovanje, poslove i još mnogo toga

Neetu Chandak

Screenshot: YouTube/TheRealNews

Migranti u karavanu koji se kreću prema SAD-u odbili su ponudu Meksika da prime status izbjeglica koji bi im omogućio školovanje, poslove, zdravstvenu zaštitu i sklonište.

Na tisuće migranata odbilo je program pod nazivom You Are In Your Home meksičkog predsjednika Enrique Pena Nietoa, izvijestio je Associated Press u subotu.

Program daje status izbjeglica onima koji se prijave i migrantima pruža pristup skloništima, zdravstvenoj skrbi, školovanju i privremenim mogućnostima zapošljavanja u pokrajinama Chiapas i Oaxaca, navodi AP.

“Naš cilj nije ostati u Meksiku”, rekao je 56-godišnji Oscar Sosa iz Hondurasa za AP. “Naš cilj je doći do Sjedinjenih Država.”

Radno sposobne osobe bi, prema programu, čistile, popravljale i održavale infrastrukturu u dvije južne meksičke pokrajine. Migranti također mogu primiti meksičku verziju socijalnog osiguranja po nazivom CURP (Clave Unica de Registro Publico). To će dozvoliti migrantima posjedovanje pravnog dokaza o identitetu, pristup skloništima i otvaranje bankovnih računa.

Program je došao kao odgovor na “besprimjernu poplavu ljudi iz srednjoameričkih zemalja koji su ušli [u Meksiko] poslijednih nekoliko dana”, navodi se u priopćenju programa.

“Vlada Republike ponovila je da neograničena opredijeljenost ljudskim pravima ili migrantima ne znači odobravanje nepravilnog, masovnog i neprijavljenog ulaska na meksički teritorij, već naprotiv, upućuje novi poziv onima koju žele ući u Meksiko da izbjegavaju nepotrebne rizike i da podliježu postupcima koje utvrđuje meksički zakon”, navodi se u priopćenju medijima Ministarstva unutarnjih poslova.

Dok je više od 1.700 imigranata podnijelo zahtjev za statusom izbjeglica, na tisuće njih odbacilo je ponudu jer žele nastaviti prema sjeveru, navodi AP.

Migrantski karavan, sastavljen uglavnom od honduraških migranata, nada se kako će dobiti azil kad jednom uđu u SAD. Ovo je druga velika skupina migranata koji pokušavaju ući u Ameriku u 2018. nakon sličnog pokreta koji se dogodio u travnju.

Predsjednik Donald Trump nazvao je migrantski karavan u četvrtak na Twitteru “nacionalnim izvanrednim stanjem“.

Administracija razmatra zatvaranje južne granice zbog rizika nacionalne sigurnosti.