ISIS-ovi džihadisti upozoravaju na budući teroristički napad na Notre Dame

Voice of Europe

Džihadistička medijska skupina povezana s ISIS-om još jednom je objavila prijeteći sliku Notre Dame, upozoravajući: “Pričekajte sljedeće”.

Ekstremistička skupina objavila je grafički prikaz plamena ispred zvonika pariške katedrale, koji su preživjeli požar u ponedjeljak.

Nema naznaka da je požar bio povezan s terorom, ali ISIS-ovi fanatici uživali su u oštećenju koje je pretrpjelo 850 godina staro zdanje, simbol Zapadne civilizacije, samo nekoliko dana prije Uskrsa.

Dok je crkva gorjela u ponedjeljak navečer, skupina Al-Munatsit, povezana s ISIS-com, objavila je plakat goruće katedrale popraćen riječima: “Ugodan dan”.

Al-Munatsir je ranije dijelio propagandu u kojoj se radovao terorističkim napadima koji su uzdrmali Francusku.

Godine 2016. pronađen je automobil koji je nosio sedam plinskih boca u blizini katedrale Notre Dame.

Tri žene su uhićene zbog navodne terorističke urote, iako se smatralo da im je cilj bila željeznička stanica u Parizu, a ne sama katedrala.

Pariški tužitelji priopćili su kako se požar smatra nesrećom, isključujući tako podmetanje požara i moguće motive vezane uz teror, barem za sada.

Pedeset istražitelja trenutačno radi na “dugoj” i “kompleksnoj” istrazi o uzrocima požara — ali još uvijek im nije dopušteno ući u katedralu iz sigurnosnih razloga, rekao je novinarima pariški tužitelj Remy Heitz.

Pariški pravosudni dužnosnik izjavio je da su istražitelji do sad ispitali oko 30 ljudi nakon požara u katedrali.

Rekao je da su većina njih bili zaposlenici koji rade na obnovi spomenika, uključujući sada srušeni toranj.

Upravitelj baštinom Notre Dame rekao je da je samo jedan dio arhitekture unutar sakralne građevine oštećen.

Laurent Prades kaže da je glavni oltar, koji je bio instaliran 1989. godine, pogođen i oštećen kad se toranj katedrale urušio u plamenu.

“Ostatak smo uspjeli spasiti”, rekao je gospodin Prades, koji je svjedočio događaju iz prve ruke.

“Sve stele iz 18. stoljeće, piete, freske, kapele i velike orgulje su u redu.”

Jedna od najdragocjenijih predmeta katedrale, relikvija za koju se tvrdi da je kruna od trnja koju je nosio Isus Krist na križu, odnesena je na sigurno mjesto.

Tri “nezamjenjiva” prozora Rose, koji datiraju iz 13. stoljeća i za koje se bojalo da su se istopila ili eksplodirala, također su neoštećena.

Ogromne sume obećane su za popravak omiljene pariške znamenitosti, za čiji je dovršetak predsjednik Emmanuel Macron postavio razdoblje od pet godina.

Rekao je da će Francuska “obnoviti katedralu Notre Dame još ljepšu” dok se obraćao naciji nešto više od 24 sata nakon razorne vatre.