Cijela hrpa nosoroga i tigrova uskoro će izgubiti živote zahvaljujući Kini

Paul Bois

Komunistički režim Kine upravo je praktički izdao “smrtnu kaznu” brojnim nosorozima i tigrovima zbog nijednog drugog razloga osim pohlepe i medicinskog praznovjerja.

Prema HuffPo, kineska vlada podigla je 25-godišnju zabranu korištenja rogova nosoroga i kosti tigrova u svrhu medicinskih istraživanja.

“Kineski kabinet pojasnio je da će samo certificiranim bolnicama i liječnicima biti dozvoljeno korištenje životinjskih dijelova — i rekao da će materijali morati biti od nosoroga i tigrova uzgojenih na farmama, isključujući životinje u zoološkim vrtovima”, navodi HuffPo.

S obzirom da istraživači ne bi imali apsolutno nikakvog načina da utvrde jesu li nosorozi i tigrovi odgojeni na farmama, konzervatori su zaključili da će ukidanje zabrane potaknuti krivolovce i trgovce na ubijanje životinja u divljini.

“To je poražavajuća odluka”, rekla je Leigh Henry iz WWF-a za New York Times. “Ne mogu dovoljno naglasiti potencijalni utjecaj.”

Na njihovom službenom Twitter računu, Svjetski fond za prirodu (WWF) upozorio je na već nisku populaciju tigrova, koja će sad biti još više ugrožena zbog akcija Kine.

“Sa samo oko 3.900 tigrova koji borave u divljini, svaki od njih je važan”, tweetala je organizacija. “Ali posljednji potez Kine da ukine zabranu trgovanja kostima tigrova prijeti stvaranjem tamnog oblaka nad životinjskim svijetom.”

Istodobno, Humane Society International optužio je Kinu da je u biti uručila “smrtnu kaznu” ugroženim životinjama. “S ovom objavom, kineska vlada je potpisala smrtnu kaznu ugroženim nosorozima i tigrovima u divljini, koji se ionako suočavaju s bezbrojnim prijetnjama za svoj opstanak”, izjavila je Iris Ho u priopćenju.

Bez ikakvih znanstvenih dokaza koji bi je poduprli, kineska tradicionalna medicina tvrdi da rogovi nosoroga i kosti tigrova sadrže u sebi čarobne iscjeliteljske sastojke koji liječe mnoge vrste bolesti, uključujući rak. Medicinski djelatnici su proteklih godina počeli osuđivati ovu praksu.

Kineska odluka o preokretu zabrane ostaje neobjašnjena, iako neke skupine za zaštitu okoliša nagađaju da je razlog proizašao iz sve većeg broja farmi tigrova u zemlji. Kineska industrija tradicionalne medicine je također međunarodni posao vrijedan milijarde dolara.

Prema Save the Rhino, krivolov je međunarodni posao, u kojem su nosorozi često ubijani zbog svojih rogova, koji se često koriste u kineskoj medicini ili se izlažu kao statusni simbol.

“Krivolovce sada sa sofisticiranom opremom za praćenje i ubijanje nosoroga opskrbljuju međunarodne kriminalne bande”, navodi sajt. “Često se koristi pištolj za uspavljivanje za obaranje nosoroga, prije nego se odsječe rog, a nosoroga ostavlja da se probudi i iskrvari do bolne i spore smrti.”

Krivolovci su pribjegavali sve očajnijim mjerama kako bi pribavili svoje rogove nosoroga, čak i do točke provaljivanja u pariški zoološki vrt. Ponekad priroda ima način suočavanja s ovakvim krivolovcima, kao u slučaju šestorice koju su pojeli lavovi u životinjskom rezervatu u Južnoj Africi.