Trump se vatrenim tweetom narugao Francuskoj zbog njezinih uzastopnih poraza u svjetskim ratovima

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/CNBC

Predsjednik Donald Trump zadao je u utorak ozbiljan udarac u njegovom ratu s riječima s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, reagirajući na komentare francuskog vođe u vezi njegovih komentara o slabom doprinosu njegove zemlje budžetu za obranu NATO saveza, podsjetivši ga na slavnu francusku vojnu povijest.

Ukratko, Trump je ismijao Francusku zbog teških poraza u dva svjetska rata.

“Emmanuel Macron predlaže izgradnju vlastite vojske koja bi štitila Europu od SAD-a, Kine i Rusije. Ali Njemačka je bila ta koja je pokrenula I. i II. svjetski rat — kako je to ispalo za Francusku? Započeli su s učenjem njemačkog u Parizu prije dolaska SAD-a”, tweetao je predsjednik. “Plati za NATO ili ne!”

Jao.

Dva lidera bila su u sukobu cijeli tjedan zbog troškova NATO-a, s Macronom koji je otvoreno kritizirao Trumpa nazivajuću njegovu politiku “nacionalističkom” u govoru koji je trebao obilježiti 100. godišnjicu završetka I. svjetskog rata.

Ali čini se kako Trumpove primjedbe od utorka ne dolaze zbog Macronovih uvreda na Dan primirja, već zbog komentara koje je Macron iznio u televizijskom intervjuu od 6. studenog, u kojem je pozivao na “istinsku europsku vojsku”, odvojenu od NATO saveza, koju bi financirala i održavala Europska unija. Macron je predložio da je neophodna “suverenija” Europa kako bi se obranili interesi Europske unije od “Rusije, Kine, pa čak i SAD-a”.

Trump je osudio Macronovu ideju, nazivajući je “vrlo uvredljivom”, a najviši dužnosnici NATO-a kritizirali su Macrona zbog same sugestije prekida transatlantskog saveza. Francuski dužnosnici pokušali su opravdati Macronove izjave tvrdeći da su “izvučene iz konteksta”. Ali u ponedjeljak navečer, njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da podržava Macronov plan i da se Europa ne bi smjela oslanjati na Sjedinjene Države kako bi nadopunila svoju vojnu snagu.

Nakon što je uputio udarac njezinoj vojnoj moći, Trump je napao Francusku zbog njezinog trgovinskog protekcionizma — daleko manje sočne teme.

“U trgovini, Francuska proizvodi izvrsno vino, ali to također radi i SAD. Problem je što Francuska otežava prodaju američkih vina u Francuskoj i naplaćuje visoke tarife, dok SAD olakšava prodaju francuskog vina i naplaćuje vrlo niske tarife. Nije fer, to se mora promijeniti!”, tweetao je predsjednik.

Dodao je: “Problem je što Emmanuel pati zbog vrlo niske ocjene odobravanja u Francuskoj, 26%, a stopa nezaposlenosti je gotovo 10%. On samo pokušava promijeniti temu. Onako usput, ne postoji više nacionalistička zemlja od Francuske, vrlo ponosan narod i to s pravom!”

Trump je zaključio sugestijom da bi mogao pomoću “FRANCUSKU UČINITI PONOVNO VELIKOM!”

Trump odnos s Macronom započeo je kao transatlantska “bromanca”, ali koja je postala gorkog okusa zbog Macronovih nastojanja da se uzdigne unutar vlastite skupine europskih čelnika. Iako su najozbiljnije uvrede Macrona prilikom govora na Dan primirja bile upućene Trumpu, također je ispalio par otrovnih strelica prema premijerki Velike Britanije, Theresi May.