Mark Hamill rekao ‘pustite žene’ da preuzmu vladu. Twitter ga razvalio.

Paul Bois

Screenshot: YouTube/The Late Show with Stephen Colbert

Iako su žene savršeno sposobne za istu tamu i zlo kao i muškarci, ikona “Star Warsa” Mark Hamill rekao je da je došlo vrijeme za žene da preuzmu “u potpunosti kontrolu” nad vladom.

Govoreći sa svog Twitter računa, Hamill je objavio fotografiju nekoliko nedavno izabranih demokratskih žena u Kongres, među kojima je glavna demokratska socijalistica Alexandria Ocasio-Cortez.

“Stoljećima, muškarci su imali svoju šansu vladanja vladom s osrednjim-prema-slabim rezultatima”, napisao je Hamill. “Tko je spreman dati ženama potpunu kontrolu? Samo ženama. Znam da ja jesam.”

Ljudi su ga brzo rasturili na Twitteru zbog pojednostavljene, povijesno ignorantske i inherentno seksističke izjave.

“Ovo je jednostavno smiješno. Lideri su lideri, bez obzira na spol,. rasu, seksualnu orijentaciju, religiju, visinu, težinu, boju kose, itd.”, rekao je glumac Dean Cain. “Ograničavanje na bilo koji način jest/bilo je/uvijek će biti smiješno (i da, poznajem povijest).”

DC McAllister iz Federalista istaknula je mnoge doprinose koje su muškarci dali povijesti, dok je istodobno istaknula činjenicu da su žene na čelu država često bile jednako brutalne kao i muškarci.

“Osrednji-prema-slabi rezultati? Muškarci su pronašli lijekove za bezbrojne bolesti”, rekla je. “Muškarci su gradili civilizacije, stvarali umjetnost, napravili znanstvena otkrića. Muškarci su istraživali svemir i uveli nas u moderni svijet slobode. Je li to utopija? Nije, ali ako mislite da žene mogu bolje, grdno se varate.”

Nastavila je “Prvo, Krvava Mary. Drugo, pod Elizabetinom vladavinom, usprkos kulturnog napretka, siromašni su postali siromašnijima. Ona je bila nemilosrdna, ponekad okrutna, mučila je svoje neprijatelje, iznimno tašta. Njezini ministri su konstantno morali upravljati stvarima pošto je bila neodlučna i tratila svoje vrijeme.”

Drugi korisnici Twittera podijelili su svoja životna iskustva sa ženama na vodećim pozicijama, tvrdeći da mogu biti jednako nesposobne kao u muškarci iznad njih.

Hamill je u velikoj mjeri bio apolitičan većinu svoje karijere i nije se predstavljao punokrvnim ljevičarom sve do izbora 2016., tijekom kojih se ponovno vratio na scenu u ulozi Lukea Skywalkera za reboot “Star Wars” serijala.

“Ja sam u potpunom poricanju”, rekao je Hamill Daily Beastu 2016. “Drago mi je što imam [show] da ne mislim na ono što se događa. Jer ako pogledate tko se okuplja u našoj vladi, to je poput, uh. To je skupina stvarno odvratnih ljudi.”

“Primamljivo je reći: ‘Pa, selim se u Kanadu, ne mogu to podnijeti'”, nastavio je. “Ali s druge strane, izazov je ostati i braniti svoju zemlju i činiti ono što mislimo da je dobro i ne povlačiti se i skrivati ispod pokrivača. Neće biti lako, to je sigurno.”

“To je zastrašujuće. Kao što su nam pokazali nedavni izbori, shvatite da ste vjerojatno u manjini kad ste mislili da ste u većini u smislu onoga što smatrate normalnim i prihvatljivim … Ali to je poput kapi u oceanu. Radite ono što možete i držite stisnute palčeve. Uvijek govorim [toj djeci], držite se, bit će bolje. Ne možete vjerovati u razliku kad se doselite iz Oklahome u New York.”