SHAPIRO: Nacionalizam i patriotizam ne moraju biti suprotstavljeni

Ben Shapiro

Screenshot: YouTube/BBC

U nedjelju, francuski predsjednik Emmanuel Macron govorio je na ceremoniji obilježavanja 100. obljetnice završetka I. svjetskog rata. Tamo je iskoristio prigodu kako bi kritizirao “Amerika prva” nacionalizam predsjednika Trumpa. “Patriotizam”, rekao je Macron, “je u potpunosti suprotan nacionalizmu: Nacionalizam je izdaja patriotizma. Stavljanjem svojih interesa na prvo mjesto, ne mareći za druge, mi brišemo najdragocjeniju stvar koju nacija može imati, ono što je drži na životu: njezine moralne vrijednosti.”

Ova izjava posjeduje svojevrsni europski šarm. Također je lažna. I opasna.

Nacionalizam, za razliku od patriotizma, uistinu može biti strašan. On može sugerirati da interesi jedne nacije zanemaruju interese svih ostalih nacija, da su imperijalizam i kolonijalizam vrijedni truda iz ljubavi prema krvi i zemlji. No, u kombinaciji s patriotizmom, nacionalizam također može biti bedem protiv tiranije. Nacionalizam se može suprotstaviti internacionalnom komunizmu. Nacionalizam može odbiti klanjanje pred diktatima multikulturalizma, koji sugerira da su sve kulture i običaji jednake vrijednosti.

Patriotizam je filozofija nacionalnih vrijednosti: To je izjava da vaša nacija posjeduje vrijednosti koje su vječne, istinske i plemenite. Američki patriotizam cijeni Bogom dana individualna prava zaštićena ograničenom vladom. Ako bi Amerika izgubila Bogom dana individualna prava zaštićena ograničenom vladom, to više ne bi bila Amerika. No, patriotizam ne znači da je posao Amerike da širi svoje vrijednosti svagdje drugdje na štetu vlastite nacionalne snage. Naš patriotizam obuhvaća američki nacionalizam: Mi vjerujemo da Amerika mora biti na prvom mjestu kako bi Amerika bila dovoljno snažna da promovira svoje vrijednosti gdje je to prikladno.

Jednostavna je činjenica da ljudska bića rezoniraju nacionalizmu. Pitanje je hoće li se taj nacionalizam prenijeti na vrijednu filozofiju. Njemačke trupe su u I. svjetskom ratu marširale u bitku iz nacionalnog ponosa; to su, također, radili i američki prašinari. Amerikanci su se borili i umirali za svoju zastavu i svoje obitelji; isto kao i vojnici drugih nacija. Ali Amerika je velika jer ta zastava predstavlja određene vrijednosti, a američke obitelji se grade na tim vrijednostima.

Dakle, suprotnost nacionalizmu nije patriotizam. To je internacionalizam ili ideja da sva ljudska bića dijele iste vrijednosti zbog čega su, stoga, granice i nacionalni interesi irelevantni. Ta filozofija je krajnje budalasta i opasna. Samo pogledajte snimku tisuća radikalnih muslimana koji marširaju u Pakistanu kako bi prosvjedovali oslobađanje kršćanske žene od optužbi za bogohuljenje i shvatite da svi ljudi ne vjeruju u iste stvari.

Ali ta multikulturalna filozofija dovela je Europu do otvaranja svojih granica valovima migranata koji možda ne dijele europske vrijednosti i koji su doveli do kulturne polarizacije i, u konačnici, uspona desničarskih nacionalističkih pokreta. Ta filozofija je dovela Europu do napuštanja svog jedinstvenog Zapadnog nasljeđa u korist šire perspektive koja je potkopala njezinu kulturnu solidarnost.

Dakle, nacionalizam nije problem. Nedostatak vrijednosti jest. I kriva predodžba antinacionalizma kao vrijednosnog sustava, koji sam po sebi ugrožava slobodne građane koji drže nacionalne vrijednosti dragima.