Trump je Antifi izdao upozorenje u vezi njihove opozicije

Amanda Prestigiacomo

Screenshot/VICE

Predsjednik Donald Trump ima upozorenje za nasilnu ljevičarsku skupinu Antifu: Radije se nadajte da se vaša opozicija neće mobilizirati.

“Ovi ljudi, poput Antife o kojoj govorite, Anifa — bolje da se nadaju da se opozicija Antife neće mobilizirati”, rekao je predsjednik.

U intervjuu s Daily Callerom, predsjednik Trump govorio je o problematičnom ponašanju Antife, poglavito navodeći napad rulje na dom voditelja Fox Newsa Tuckera Carlsona početkom ovog mjeseca.

“Razgovarao sam s Tuckerom i mislim da je Tucker odličan momak i mislim da je to strašno, oni su zapravo htjeli razbiti ulazna vrata”, rekao je Trump.

Skupina od oko 20-tak takozvanih “antifašista” zaskočili su Tuckerov dom u Washington D.C., dok je kod kuće bila prisutna samo voditeljeva supruga. U videu kojeg je objavila skupina Smash Racism DC (AKA Antifa DC), članovi Antife skandirali su: “Tucker Carlson, mi ćemo se boriti! Znamo gdje spavaš noću!” i zahtijevali od voditelja da napusti grad.

Prema policijskom izvješću, vandalizirani su Carlsonov kolni prilaz i automobili. U intervjuu Washington Posta, Carlson je da su njegova ulazna vrata napukla nakon što se član Antife bacao na njih i izjavio da su kućne adrese njegovog brata, Buckley Carlsona, i poslovnog partnera Neila Patela objavljene na internetu — praksa poznata kao doxxanje.

Na pitanje kako bi policija trebala “postupati” s Antifom, Trump je odgovorio: “Ovi ljudi, poput Antife o kojoj govorite, Anifa — bolje da se nadaju da se opozicija Antife neće mobilizirati. Jer ako to učine, oni su mnogo čvršći. Mnogo snažniji. Potencijalno mnogo nasilniji. I Antifa će biti u velikim problemima.”

Predsjednik je dodao: “Ali do sada nisu to učinili i to je dobra stvar.”

Nastavljajući, Trump je naglasio da su protivnici Antife jači i pametniji od ljevičarske skupine. “Ako pogledate, suprotna strana je vojska, policija, to je mnogo snažnih, mnogo vrlo čvrstih ljudi. Čvršćih od njih. I pametnijih od njih”, rekao je

“Bolje da se nadaju da se druga strana ne mobilizira, razumijete što želim reći”, rekao je predsjednik.

Antifina opozicija “sjedi, gleda i postaje sve gnjevnija i gnjevnija”, upozorio je.