Trump otkrio svoje planove u vezi Jima Acoste

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/Fox News

Predsjednik Donald Trump rekao je Foxovom Chrisu Wallaceu u ekskluzivnom intervjuu nedjelju da ponekad tijekom tiskovnih konferencija voli prozvati CNN-ovog novinara Jima Acostu, kojem je ovaj tjedan vraćena njegova trajna propusnica za Bijelu kuću.

Trump je priznao Wallaceu da, iako nije obožavatelj Acoste (niti njegove mreže, što se toga tiče), povremeno uživa u igri ‘povuci-potegni’ s novinarom CNN-a.

“Zapravo ponekad volim to, ali u mnogo slučajeva ne”, rekao je Trump.

Bijela kuća je ukinula Acostinu novinarsku propusnicu prošlog tjedna, nakon što je Acosta odbio predati kontrolu nad mikrofonom tijekom tiskovne konferencije, navalio na predsjednika dodatnim pitanjima i naposljetku rukom odgurnuo pomoćnicu Bijele kuće koja je pokušala uzeti mikrofon.

CNN je potom podnio tužbu protiv Bijele kuće, tvrdeći da je oduzimanje Acostine trajne novinarske propusnice kršenje Prvog i Petog amandmana. Krajem prošlog tjedna, sudac je prisilio Bijelu kuću da vrati Acostinu propusnicu — barem privremeno — dok se parnica nastavlja.

Ali ako se Trump ne može riješiti Acoste pomoću sustava novinarskih propusnica, može pokušati druge načine sprječavanja novinare od razmetanja u ime svojih kućnih mreža.

“Mislim da je jedna od stvari koje možemo učiniti micanje kamera s njihovih lica jer u tom slučaju neće dobiti prostora u prijenosu, iako ću vjerojatno i za to biti tužen i možda ću, znate, pobijediti ili izgubiti, tko zna”, dodao je Trump. “Mislim, s ovakvim stvarima nikada ne znate što će se dogoditi.”

Sudac koji je vratio Acostinu novinarsku propusnicu predložio je da bi Trump i glasnogovornica Sarah Huckabee Sanders mogli u potpunosti ignorirati Acostu, isključujući ga tako iz procesa konferencije za tisak. Sudac je također sugerirao da bi Bijela kuća mogla iznijeti i slijediti jasni postupak ukidanja novinarskih propusnica, kako bi pravila bila lako razumljiva.

Čini se kako je Trump barem posljednji prijedlog shvatio ozbiljno.

Acosta je bio “nevjerojatno nepristojan prema Sarah Huckabee, koja je divna žena”, rekao je Trump. “Ako se neće pristojno ponašati, izbacit ćemo ga ili zaustaviti tiskovnu konferenciju.”

Intervju Fox Newsa sa širokom lepezom pitanja također je obuhvatio predsjednikovo otvoreno komentiranje o njegovom novom državnom tužitelju, Mattu Whitakeru, kojeg demokrati prisiljavaju da se izuzme iz uloge nadgledanja istrage specijalnog tužitelja Roberta Muellera o tome jesu li ruski dužnosnici neprimjereno surađivali s članovima Trumpove kampanje kako bi promijenili ishod predsjedničkih izbora 2016. godine. Whitaker je otvoreno kritizirao Muellera, tvrdeći da bi “Muellerov autoritet i sredstva mogli opravdano biti ograničeni.”

“Nisam to znao”, rekao je Trump u vezi Whitakerovih komentara, primijetivši da bi bilo kakvo izuzeće ovisilo samo o Whitakeru.

Trump je odbio komentirati druge glasine koje kruže oko Bijele kuće, osobito one o odlasku nekoliko visokih dužnosnika, uključujući Kirstjen Nielsen, čelnicu Ministarstva domovinske sigurnosti i šefa osoblja Johna Kellyja. Trump je samo rekao da očekuje kako će mnogi članovi njegovog osoblja naposljetku “krenuti dalje”.