Hillary Clinton poziva na ograničavanje europske migracije, ali ne iz razloga na koji mislite

Chuck Ross

Screenshot: YouTube/CNN

Hillary Clinton je rekla da bi Europa trebala smanjiti imigraciju, ali samo zbog toga što ona ojačava desničarske populiste.

Govoreći za Guardian, Clinton je pozvala europske lidere, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, da pošalju signal kako “Europa neće moći nastaviti pružati utočište i podršku” migrantima.

“Mislim da se Europa mora suočiti s problemom migracije jer je ona plamen koji je zapalio vatru”, rekla je Clinton za Guardian.

“Divim se velikodušnosti i suosjećajnom pristupu kojeg su poduzeli lideri poput Angele Merkel, ali mislim da je pošteno reći kako je Europa napravila svoj dio te mora poslati vrlo jasnu poruku — ‘nećemo više moći nastaviti pružati utočište i podršku’ — jer ako se ne pozabavimo migrantskom pitanju, ono će i dalje raspaljivati političko tijelo.”

Više od milijuna migranata i izbjeglica ušlo je u Europsku uniju od 2015., prema Guardianu. Najezda migranata uzrokovala je političku krizu diljem Europe.

Clinton je također uzela na nišan predsjednika Donalda Trumpa i Stevea Bannona, bivšeg stratega Bijele kuće, koji je pomogao u stvaranju mnogih Trumpovih stavova o imigraciji.

“Rim je pravo mjesto za [Bannona], budući da je ‘kruha i igara’, a stari je poput zabilježene povijesti. Odvraćajte ljudima pažnju, držite ih uzrujane i igrajte na njihove predrasude, dajte im osjećaj da su dio nečega većeg od sebe — dok ih izabrani čelnici i poslovni ljudi nemilosrdno potkradaju. To je klasična priča i Bannon je samo njezin posljednji avatar.”