SHAPIRO: ŠOK: Hillary priznaje da se Europa ‘treba pozabaviti migracijom’

Ben Shapiro

U četvrtak, bivša demokratska kandidatkinja za predsjednicu, Hillary Clinton, izjavila je za Guardian (UK) da je Europa pogrešno rukovala migrantskom krizom s Bliskog istoka. Bujicom riječi, koja je podsjećala na Donalda J. Trumpa, Clinton je priznala da je priljev neprovjerene imigracije iz muslimanskih zemalja u Europu doveo do društvenog prelamanja na kontinentu. Objasnila je:

“Mislim da se Europa mora suočiti s problemom migracije jer je ona plamen koji je zapalio vatru. Divim se velikodušnosti i suosjećajnom pristupu kojeg su poduzeli lideri poput Angele Merkel, ali mislim da je pošteno reći kako je Europa napravila svoj dio te mora poslati vrlo jasnu poruku — ‘nećemo više moći nastaviti pružati utočište i podršku’ — jer ako se ne pozabavimo migrantskom pitanju, ono će i dalje raspaljivati političko tijelo.”

Ovaj komentar je, naravno, izravno u skladu s izjavama mnogih na političkoj desnici u pogledu imigracije u Europu, kao i neprovjerene ilegalne imigracije u Sjedinjene Države. Već godinama je očigledna istina u europskoj politici da je masovna migracija s Bliskog istoka dovela do uspona desničarskih snaga od Norveške do Austrije te pokreta za Brexit. A preferirana politika Hillary Clinton u Libiji i Siriji bila je jedan od glavnih uzroka migrantske krize koja je rasplamsala kontinent.

Dakle, evo onog pravog pitanja: zašto bi Hillary odjednom odlučila progovoriti istinu o bliskoistočnoj imigraciji nakon godina demagogije o tom pitanju za ljubav radikalne ljevice? Možda je odlučila da joj je laganje napokon dosadilo; možda je odlučila da se ponovno želi natjecati 2020. godine, stoga podupire svoju umjerenu bazu zbog svog radikalnog skretanja ulijevo.

Bilo kako bilo, poučno je vidjeti Clinton kako priznaje osnovne istine o neprovjerenoj imigraciji koja uništava društvenu tkaninu. A još će biti poučnije gledati kako je ljevica trga zbog priznavanja očigledne istine, još jednom dokazujući da radikalna politička ljevica nema ulične mudrosti za priznavanje osnovnih političkih istina i pružanje drugačijih rješenja.

Umjesto toga, oni preferiraju ignoriranje problema sve dok ti problemi ne postanu preveliki za ignoriranje — u kojem trenutku oni prebacuju krivicu na desnicu zbog toga što je uopće istaknula problem.