Roditelji prozvani rasistima nakon što su ukazali da 30-godišnji muškarac nije srednjoškolske dobi

Ashe Schow

Kad se “tinejdžer” iz Irana pridružio učenicima srednje škole Stoke u Ipswichu, Engleskoj, učenici i roditelji smjesta su primijetili da je nešto čudno.

Navodno 15-godišnji dječak, Siavash je bio visok 185 centimetara, imao jednodnevnu bradu, veliku Adamovu jabučicu i kosu koju su neki opisali kao opadajućom. Učenici i roditelji vjerovali su kako je “tinejdžer” bliži dobi od 30 nego 15 godina.

Kad su se roditelji počeli buniti da je odrasli čovjek u školi s njihovom maloljetnom djecom, rekli su kako su njihove brige “odbačene kao rasističke“, prema Daily Mailu.

“Otišao sam se žaliti, ali su me otkačili. Oni su obmanuti i zabrinutiji su osjećajima toga momka”, rekao je otac dvije tinejdžerske djevojčice za Mail. “Ne znam je li ovaj momak učinio nešto neprimjereno, ali sasvim je jasno da on ne spada u učionicu s djecom.”

Druga roditeljica rekla je da je čovjek sjedio za vrijeme ručka na klupi blizu tinejdžerskih djevojčica i “samo gledao”.

Jedan učenik rekao je da je Siavash pokrenuo FaceTiming sa ženskom učenicom i “slao joj poruke, pitao koliko blizu škole živi”. Učenica je odnijela poruke školskim dužnosnicima, ali joj je rečeno da nema ništa lošeg u njima, navodi Mail.

Ispalo je da je Siavash zapravo odrasla osoba i uklonjen je iz škole. Rekao je školi da je pobjegao iz Irana i došao u Veliku Britaniju sa svojim malim bratom, za kojeg vlasti vjeruju da zapravo ima 12 godina. Siavash je tražio besplatnu edukaciju predstavljajući se kao tinejdžer.

Kao što je istaknuo Mail, Siavash je iskoristio velikodušnost britanskog sustava azila, kojeg zlostavljaju osobe koje traže besplatnu edukaciju predstavljajući se kao maloljetnici.

“Britanski sustav, pod kojim oko 3.000 mladih osoba bez pratnje — od kojih je oko 80 posto muških — traže azil svake godine, podvrgnut je oštrom ispitu 2016. kad je prepun autobus navodnih tinejdžera stigao u Croydon nakon što je prebačen iz Calaisa u Veliku Britaniju.

Tvrdeći da su djeca, došljaci nisu dobili pravo samo na besplatnu edukaciju, već također i na smještaj u lokalnim domovima za djecu (u područjima s velikom migrantskom populacijom poput Kenta, gotovo polovicu takvih mjesta okupiraju tražitelji azila bez pratnje).

Ipak, kritičari su dugo isticali da ta pravila također stvaraju poticaje odraslim migrantima da jednostavno unište svoje identifikacijske isprave i predstavljaju se kao ranjiva djeca. Doista, nekoliko mladih ljudi koji su se iskrcali s autobusa u Croydonu izgledalo je poput muškaraca u 20-im ili 30-im godinama.

Nakon ove kontroverze, pravila za azil pooštrena su, a sljedeće godine podignuto je 705 sporova o dobi. Šezdeset pet posto od 618 riješenih sporova pronašlo je tražitelje starije od 18 godina (uglavnom muških) koji su se pretvarali da su djeca. Onima koji obrađuju zahtjeve za azil sada je rečeno da tretiraju tražitelje koji izgledaju odrasli kao odrasle u nedostatku pouzdane dokumentacije, iako bi, kada nisu sigurni, trebali tražiteljima progledati kroz prste.