ANKETA: 7 od 10 Meksikanaca ima negativan stav prema migrantima koji dolaze u njihovu zemlju

Amber Athey

Nova anketa meksičkih novina El Universal, pronašla je da većina Meksikanaca ima negativan stav prema migrantskom karavanu koji maršira kroz njihovu zemlju.

Tisuće članova karavana trenutačno kampira u meksičkom gradu Tijuani, dok pokušavaju prijeći južnu američku granicu ili tražiti azil. Meksikanci su izrazili nezadovoljstvo činjenicom da se migranti naseljavaju u njihovim gradovima.

Anketa El Universala, prema izvješću NBC News, pronašla je da sedam od 10 Meksikanaca ima negativan stav prema dolasku migrantskih obitelji. Nadalje, 52 posto podržava blokiranje migranata od ulaska u njihovu zemlju bez dokumentacije, a 55 posto misli da bi novoizabrani predsjednik Andrés Manuel López Obrador morao biti oštriji prema budućim karavanima.

U studenom, samo šest od 10 Meksikanaca imalo je negativan stav prema migrantima.

Škole blizu granice bile su zatvorene u ponedjeljak iz straha od nasilja, a jedan stanovnik rekao je vlastima: “Oni ne bi smjeli biti ovdje u Tijuani.”

“Volio bi ih podržati na bilo koji način, ali stvarnost jest da nam ovo što se trenutačno događa šteti jer postoji nasilje”, rekao je drugi stanovnik.

Skupina od nekoliko stotina migranata pokušala je juriš na granicu u nedjelju i bacala kamenje prema graničnim agentima, što je rezultiralo upotrebom suzavca od strane američke graničke patrole.

Ranije ovog mjeseca, stanovnici Tijuane prosvjedovali su protiv prisutnosti migranata u njihovom gradu, nazivajući ih “kriminalcima” i “zabušantima”.

“Tijuana je grad imigranata, ali mi ih ne želimo na ovakav način”, rekao je gradonačelnik Tijuane Juan Manuel Gastelum u intervjuu za Milenio Television u to vrijeme. “S Haićanima je bilo drugačije, oni su sa sobom nosili papire, oni su bili u redu. To nije bila horda, oprostite mi na izrazu.”