KLAVAN: Spasite Orke! [Satira]

Andrew Klavan

Screenshot: New Line Cinema

Ovo što slijedi je satira.

Pisac znanstvene fantastike kaže da je autor Gospodara prstenova J.R.R. Tolkien rasist jer nije volio Orke. Istinita priča. Autor Andy Duncan rekao je za časopis Wired — i ovo je točan citat: “Teško je kod Tolkiena ne primijetiti ponavljajuću misao da su neke rase gore od drugih … Dugoročno, ako previše prigrlite tu misao — ona ima strašne posljedice po vas i društvo.”

Duncan, koji je osvojio mnoge nagrade u žanru znanstvene fantastike i fantazije, uključujući i nagradu za stvaranje strke oko totalne gluposti, kao i prestižnu nagradu za napadanje autora koji je stvorio žanr u kojem osvaja nagrade, ima pravo. Ne smijemo gledati na Orke kao na zle ratnike koje je Mračni gospodar podigao iz zemlje samo zato što su zli ratnici koje je Mračni gospodar podigao iz zemlje. Ljudi bi uskoro mogli početi prejudicirati Orke i osjećati da se ne bi trebali doseljavati u njihova susjedstva jašući na leđima borbenih vukova i gurajući svoje nazubljene mačeve u srca nevinih. Prije nego što se snađete, svaki put kad Ork uđe u dizalo, žene će instinktivno početi stiskati uza se svoje torbice tako da će njihove odrezane ruke biti teško odvojiti od torbica koje su stiskale uza se kad su ih Orci sjeckali na komadiće.

Tolkien je doista govorio u vrlo bigotnim terminima o raznobojnim, goblinskim stvorenjima za koje je rekao da imaju granitna srca, deformirana tijela i odvratna lica koja se nikad ne osmjehuju. Također je prikazao svoju privilegiju kritiziranjem orkovske navike konzumiranja ljudskog mesa. Očito, različite kulture imaju različite kulinarske ukuse i bio bi vrhunac maloumlja kada bismo osuđivali prehrambene navike osobe samo zato što je ona odvalila vašu nogu borbenom sjekirom i potom je rastrgala na komadiće svojim oštrim očnjacima natopljenima krvlju.

U reakciji na Duncanove budne primjedbe, J.R.R. Tolkien je prognan s Twittera gdje se fraze poput “Orci nisu ljudska bića” smatraju govorom mržnje. Iako je očigledno u redu te iste stvari govoriti o Židovima.