MALKIN: Autoritarizam tehnoloških giganta Silicijske doline

Michelle Malkin

Ovo je priča o dvije mlade, odvažne žene u medijima.

Jedna je liberalna spisateljica. Druga je poduzetna konzervativna novinarka. Jedna je postigla meteorski uspjeh i sad radi za vrhunske američke novine. Druga je de-platformirana i marginalizirana. Njihove divlje različite sudbine govore vam sve što morate znati o dvostrukim standardima slobode govora Silicijske doline.

Neki samodopadni članovi elite pokušat će ublažiti neusporedivi tretman ove dvije korisnice, tvrdeći da privatne tehnološke kompanije mogu raditi što žele i da se Prvi amandman ne može primijeniti kod ovih slučajeva. Ali ova bitka je mnogo više od samog prava slobode govora. Ona govori o tome vjeruju li doista visoki i moćni progresivci, koji monopoliziraju globalne društveno-medijske platforme, u njegovanje kulture slobode govora.

Kažnjavanjem politički nekorektnog govora i stvarajući primjere od slobodnih mislioca, tehnološki titani provode vlastitu autoritarnu verziju šerijatskog zakona Silicijske doline — niza pisanih i nepisanih kodova koji ograničavaju izražavanje prihvatljivih misli u ime “sigurnosti” i “uljudnosti”.

Laura Loomer je trajno suspendirana s Twittera tijekom praznika za Dan zahvalnosti zbog ovog tweeta — citiram ga u cijelosti:

Nije li ironično što twitterov moment koji slavi “žene, LGBTQ i manjine” uključuje sliku Ilhan Omar? Ilhan je pro šerijatskog zakona[.] Ilhan je pro-FGM (žensko obrezivanje – op. a.)[.] Pod šerijatskim zakonom, homoseksualci su ugnjetavani i ubijani. Žene su zlostavljane i prisiljene nositi hidžab. Ilhan je protiv Židova.

Ilhan Omar je novoizabrana demokratska muslimanska kongresnica iz Minnesote koja je doista zagovornica šerijatskog zakona. Omar je dvojila oko državnog zakona koji bi povećao kazne zbog ženskog obrezivanja. Činjenica je da su gay osobe ugnjetavane i ubijane pod šerijatskim zakonom. Neporeciva istina je da su žene zlostavljane i prisiljene nositi hidžab. Omar je optužila Izrael da je hipnotizirao svijet, napala njegove “zle radnje” i izjavila da podržava pokret bojkotiranja, lišavanja i sankcioniranja usmjerenog protiv židovske države.

Twitter je uklonio Loomer, koja je Židovka, sa svoje platforme zbog toga što je izražavala svoje dobro potkrijepljene stavove, koje je društveno-medijski gigant nazvao “mrskim ponašanjem”. Prozvana je “krajnje-desnom” aktivisticom zbog svojim mainstream stavova. Kao što je primijetila u svojoj novoj izjavi koju je objavila u utorak na svojoj web stranici:

Ja sam samo jedan primjer osobe koja je banirana zbog raspravljanja o pitanjima na društvenim medijima koja velike tehnološke kompanije smatraju nedodirljivima. Diljem svijeta, ljudi se ušutkavaju, cenzuriraju, pa čak i zatvaraju zbog online rasprava o islamu, imigraciji, džihadu i šerijatskom zakonu. Ja sam banirana zbog objavljivanja činjenica o islamu. Drugim riječima, ne-muslimani su na društvenim medijima progresivno podvrgnuti islamskim zakonima o bogohuljenju.

Da je kojim slučajem Loomer ljevičarska feministica koja zaziva “islamofobiju” i prakticira pritajeno ili gonzo novinarstvo u svrhu blaćenja republikanaca, bila bi pozdravljena kao inovativna provokatorica umjesto da bude odbačena od establišmentskih elita s obje strane političkog spektra.

Sad to usporedite sa sudbinom 30-godišnje Sarah Jeonh, koja je u kolovozu 2018. imenovana urednicom u New York Timesu. Njezini ljevičarski kolege i štovatelji pozdravljali su njezin “zanos i erudiciju”. I, naravno, napravili veliku buku što se tiče njezinog statusa kao “mlade azijske žene”. Taj osoba-od-boje štit dao je Jeong imunitet da objavljuje tweetove pune mržnje koji su napadali bijele ljude.

“Bijeli muškarci su sr***”;

“#UkiniteBijeleLjude”;

“o, čovječe, malo je bolesno koliko veselja dobivam od okrutnog ponašanja prema starim bijelim ljudima” i “je**š bijele žene, lol.”

Također je tweetala “je**š policiju” i “policajci su šup**”, rugala se članovima bratstva i sportašima koju su nepravedno optuženi za silovanje i bjesnila o “glupim jeb**** bijelim ljudima koji zagađuju internet sa svojim mišljenjima poput pasa koju pišaju na vatrogasne hidrante.”

Napravimo jedan osvrt: Loomer je izbačena s Twittera zbog prozivanja šerijatskog zakona i kulture koja promiče mržnju prema homoseksualcima, bojkota Židova i podčinjenosti žena. Prije trajne suspenzije, Loomer — koja je izgradila sljedbeništvo s više od 250.000 osoba — je izgubila plavu oznaku i bila ušutkana tijekom posljednjih izbora kad je njezin istražiteljski posao činio razliku. Prozvala je Twitterovog suosnivača Jacka Dorseyja zbog antikonzervativne pristranosti na kongresnom saslušanju i bivala ismijavana od strane establišmentskih klevetnika iz obje stranke.

U međuvremenu, Jeong sjedi na svojoj grančici u uredništvu New York Timesa nakon što je koristila Twitter kako bi sijala mržnju prema svim muškarcima, svim policajcima, cjelokupnoj bijeloj rasi — i Twitteru. Jeong poriče političku pristranost i selektivno potiskivanje govora Silicijske doline, što je nazvala “paranoidnom fantazijom”.

Svaki dan dok ta plavo čekirana huškačica Sarah Yeong može objavljivati tweet, dok Laura Loomer ostaje ušutkana, podsjeća nas koliko snažno društveno-medijski konglomerati lažiraju jednake uvjete što se tiče slobode govora.

To je nije fantazija. To je noćna mora.