CNN otpustio komentatora koji je pozivao na eliminaciju Izraela

Joseph Curl

Screenshot: United Nations

Marc Lamont Hill, krajnje-lijevi komentator CNN-a, koji je u srijedu pozivao na eliminaciju izraelske države i branio uporabu nasilja protiv nje, otpušten je sa svog položaja na mreži.

“Marc Lamont Hill više nije pod ugovorom CNN-a”, rekao je u četvrtak Matt Dornic, glasnogovornik mreže.

Hill je iznio svoje primjedbe tijekom govora povodom Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom UN-a, kao što je izvijestio Arutz Sheva.

“Ako smo istinski solidarni, moramo dozvoliti palestinskom narodu jednake mogućnosti. Moram prepoznati pravo okupiranih ljudi na samoobranu”, nastavio je Hill. “Moramo dati prioritet miru, no ne smijemo ga romantizirati i fetišizirati. Moramo zagovarati i promicati nenasilje u svakoj prilici, ali ne možemo podržati usku politiku respektabilnosti koja posramljuje Palestince zbog otpora, zbog toga što odbijaju stajati skršenih ruku nasuprot državnog terora i etničkog čišćenja.”

Hill je zaključio svoj govor rekavši da pravda zahtijeva “Slobodnu Palestinu od Rijeke do Mora”. Prema višestrukim izvješćima, fraza “Slobodna Palestina od Rijeke do Mora” je borbeni poklič kojeg često koriste Hamas i ostale islamističke terorističke skupine koje pozivaju na eliminaciju izraelske države.

No, Hill je u četvrtak izjavio na Twitteru da nije mislio tako.

“Moja napomena “od rijeke do mora” nije bio poziv na uništenje ničega ni bilo koga. To je bio poziv na pravdu, kako u Izraelu, tako i na Zapadnoj obali/Gazi. Govor je vrlo jasno i specifično rekao te stvari. Nikakva količina rasprave neće promijeniti ono što sam zapravo rekao ili što sam mislio”, napisao je.

Hill je također napisao na Twitteru: “Nažalost, nalazimo se u trenutku kad se bilo kakva kritika usmjerena protiv izraelske vlade naziva antisemitizmom. Svaki poziv na palestinsku slobodu smatra se pokušajem umanjivanja slobode Izraela. To ne bi trebao biti, niti ne smije biti, slučaj.”

Hillovi komentari naišli su na osude diljem Twittera, a neki su isticali da CNN nije poduzeo nikakve akcije nakon njegovog govora pred UN-om.