Predsjednik George H.W. Bush preminuo u 94. godini života

Jon Brown

Četrdeset i prvi predsjednik Sjedinjenih Država preminuo je u dobi od 94. godine.

U priopćenju za tisak, bivši predsjednik George W. Bush rekao je: “Jeb, Neil, Marvin, Doro i ja tužni smo objaviti da je nakon 94 izuzetne godine, umro naš dragi tata. George H.W. Bush bio je čovjek izvanrednog karaktera i najbolji tata kojeg sin i kćer mogu tražiti. Cijela obitelj Bush je duboko zahvalna za život i ljubav 41., za suosjećanje onih koji su se brinuli i molili za tatu i za sućut koju su izrazili naši prijatelji i kolege sugrađani.”

Bush je bio rođen 12. srpnja 1924. godine, od oca Prescotta i majke Dorothy kao drugo od petero djece. Bio je posljednji predsjednik koji je služio u II. svjetskom ratu.

Bush je po prvi puta izabran u Kongres 1966. godine, predstavljajući kongresni okrug Houstona u Teksasu. Kasnije ga je predsjednik Richard Nixon imenovao američkim veleposlanikom pri Ujedinjenim narodima. Nakon Nixonove ostavke, predsjednik Gerald Ford ga je imenovao izaslanikom u Kinu, da bi zatim postao šefom CIA-e.

Nakon toga preuzeo je mjesto potpredsjednika pod Ronaldom Reaganom i služio na toj poziciji čitavo Reaganovo predsjedništvo. Godine 1988., osvojio je predsjedništvo i služio u jednom mandatu u najvišem uredu države.

Njegovo predsjedništvo obilježili su pad Sovjetskog Saveza, kao i pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini Sjeverne Amerike (NAFTA) te operacija Pustinjska oluja, vojna akcija u Kuvajtu kao odgovor na militarizam Saddama Husseina.

Bush je 1992. izgubio predsjedničku utrku u kojoj su još sudjelovali Bill Clinton te Ross Perot.