Migrantski karavan ostavlja iza sebe bočice s urinom i brdo smeća

Ryan Saavedra

Migranti iz srednjoameričkog karavana koji su zaglavljeni u meksičkom gradu Tijuani, navodno uništavaju područje, ostavljajući iza sebe bočice s urinom i planine smeća.

Vijesti dolaze u vrijeme kad se migranti suočavaju sa sve više negativnih reakcija od lokalnih meksičkih stanovnika, jer ogromna većina Meksikanaca — 73% — drži negativne stavove prema migrantima, prema anketi meksičkih novina El Universal.

Novinar Fox Newsa Kyle Rothernberg snimio je videozapise u područjima Tijuane u kojima su odsjeli migranti koji prikazuju tone smeća i prljavštine.

Neki od migranata počeli su mijenjati svoje mišljenje o ulasku u SAD, kao što je novinar MSNBC-a prošli tjedan izvijestio da se mnogi od migranata žele vratiti kući nakon što su im lažno govorili da će “prelazak granice biti relativno bezbolan proces i da će većina njih imati pravo na dostupne radne programe koji bi im pomogli integriranje u američku kulturu i društvo.”

Ministarstvo domovinske sigurnosti (DHS) objavilo je prošlog mjeseca izvješće koje također upozorava da se na stotine kriminalaca krije unutar migrantskog karavana.

“Zapravo, više od 270 osoba duž rute kojom se kreće karavan ima kriminalnu povijest, uključujući poznate članove bandi”, izvijestio je DHS. “Oni uključuju niz nasilnih kriminalaca — kaznena djela uključuju nasrtaje sa smrtonosnim oružjem, oružanu pljačku, seksualne napade na žene i djecu.”

“@DHSgov može potvrditi da unutar karavana postoje pojedinci koji su članovi bandi i koji imaju značajne kriminalne povijesti”, napisao je glasnogovornik Ministarstva Tyler Houlton na Twitteru. “Građani zemalja izvan Srednje Amerike koji trenutačno putuju kroz Meksiko prema SAD-u uključuju one iz zemalja Bliskog istoka, Afrike, Južne Azije i drugih područja.”